海水領域 SeaFishZone

標題: 想問下各位ching醫生蝦或火焰蝦等生物可否過淡? [打印本頁]

作者: cc520    時間: 2015-6-6 12:25:09     標題: 想問下各位ching醫生蝦或火焰蝦等生物可否過淡?

如題及可否落甲基藍?小弟是新手謝謝各位ching解答,thx!

作者: chihoqweasd    時間: 2015-6-6 13:17:37

好象不能过淡水
作者: skimmer    時間: 2015-6-6 13:31:36

不可以過淡也不可以落甲基藍
作者: cc520    時間: 2015-6-6 14:33:06

謝謝樓上2位師兄解答問題,唔該哂

作者: ff23456    時間: 2015-6-6 23:14:13

不可過淡……仲有,蝦缸的水唔可以較得太淡,最好保持1.02或以上,否則好易會死,自己以前唔知,水較得太淡,d蝦會企定定唔郁,無耐就低。
作者: cc520    時間: 2015-6-7 19:00:20

ff23456 發表於 2015-6-6 23:14
不可過淡……仲有,蝦缸的水唔可以較得太淡,最好保持1.02或以上,否則好易會死,自己以前唔知,水較得太淡 ...

ff23456師兄,多謝你的提點,原來養蝦的水要鹹d...但是我係同魚一齊養的,咁d魚會否無咁好的? thank you so much

作者: ff23456    時間: 2015-6-7 21:19:36

cc520 發表於 2015-6-7 19:00
ff23456師兄,多謝你的提點,原來養蝦的水要鹹d...但是我係同魚一齊養的,咁d魚會否無咁好的? thank you s ...

唔是要愈鹹愈好,是鹹度正常就得,但不要偏淡……
作者: cc520    時間: 2015-6-8 16:19:52

ff23456 發表於 2015-6-7 21:19
唔是要愈鹹愈好,是鹹度正常就得,但不要偏淡……

thanks you ching但是牠已蒙主寵召去了找耶穌..

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2