海水領域 SeaFishZone

標題: 新魚缸一問 [打印本頁]

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-6-27 12:33:34     標題: 新魚缸一問

小弟屋企準備養魚
只係做左少少Research
想用沙缸
前排行過魚街見到有間好似唔錯
30" x 14" x 25"   = $3480 (附有圖片)
想問價可以接受嗎 ? 佢另外有跟器材 ,但其實系咪自己配仲好
或有無其他鋪頭 或 樓上鋪 推介 ,可以去睇睇
THX FOR COMMENTS
AijcQUHmyuPtszeckVFaUUmjwZBkP3yPVNPjDJ7FMRh4.jpg AigLELYvxpUGI6gXfrrDVw1P_6vZzi88ZHjgQE0Qofkr.jpg

圖片附件: AigLELYvxpUGI6gXfrrDVw1P_6vZzi88ZHjgQE0Qofkr.jpg (2015-6-27 12:32:43, 114.36 KB) / 下載次數 126
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA2NTJ8ZGNiOWExODJ8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

圖片附件: AijcQUHmyuPtszeckVFaUUmjwZBkP3yPVNPjDJ7FMRh4.jpg (2015-6-27 12:32:42, 118.25 KB) / 下載次數 126
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA2NTF8MWMwY2I2MWN8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

作者: pow1234    時間: 2015-6-27 12:48:25

如果你諗住買新缸
要注意木櫃承拓力
你要知道魚缸重量都唔輕下
唔好貪便宜買啲庶渣版木櫃
啲薄板濕咗咸水會發漲
好危險下 會搞到訓覺都訓唔著
我建議買木櫃要選啲有實木方四隻腳承拓嗰種
或選擇金屬架做魚缸櫃

作者: pow1234    時間: 2015-6-27 12:51:53

18寸缸或以上
千祁唔好選擇彎角玻璃
好易爆
我自已試過爆過缸
係彎角烈開成地都咸水
作者: 荷蘭橙    時間: 2015-6-27 12:53:26

pow1234 發表於 2015-6-27 12:51
18寸缸或以上
千祁唔好選擇彎角玻璃
好易爆

THX CHING
有無地鋪卅樓上鋪 推介 ?

作者: pow1234    時間: 2015-6-27 13:06:41

荷蘭橙 發表於 2015-6-27 12:53
THX CHING
有無地鋪卅樓上鋪 推介 ?

呢個網頁都有好多廣告商做魚缸
你可以去問下價先
我自已隻主缸沙缸鐵架都係劃圖比人做
你要的話可以pm你

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-6-27 14:35:03

pow1234 發表於 2015-6-27 13:06
呢個網頁都有好多廣告商做魚缸
你可以去問下價先
我自已隻主缸沙缸鐵架都係劃圖比人做

Please pm
Many thanks

作者: evolution    時間: 2015-6-27 16:25:41

最重要係你預幾錢做缸
作者: 荷蘭橙    時間: 2015-6-27 23:25:49

evolution 發表於 2015-6-27 16:25
最重要係你預幾錢做缸

希望3千左右
麻煩CHING有推介嗎?

作者: evolution    時間: 2015-6-28 00:42:42

荷蘭橙 發表於 2015-6-27 23:25
希望3千左右
麻煩CHING有推介嗎?

老實講3千至4千唔洗想了魚街地舖,如找出名果幾間30寸都789千起你自己一樓有相果隻30寸滴流缸係咁上下了,重有set喉同運費,如果新手玩可去二手版留意下有無師兄放缸但要等時機
作者: Kwong    時間: 2015-6-28 08:24:20

用三千蚊玩30吋沙缸應該唔得,就算問到一間話得,跟住左加右加咁又唔止三千!
作者: 我係wingk960    時間: 2015-6-28 11:37:28

收個2手喇.3千幾近不可能啊.
作者: 荷蘭橙    時間: 2015-6-28 13:04:38

多謝哂甘位意見
如果價位去到5000-7000有無可能或推介?
想有2-3間比較好既鋪頭直接去問問

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-6-29 15:19:03

依2日KEEP住做RESEARCH ,同落左魚街問問
希望各位再俾多少少意見
小弟會養RT

沙缸
RedSea Reefer170 24"x20"x20" (130L)

化氮
SALES話如果養高密度 , 最好要有4-5倍 ,即500L以上 ,想問是否正確
佢建議買佢地鋪既Deltec(好似係依個Brand),2xxx
有無其他更加平靚正D既用緊可以取代

佢SELL佢門口PROMO緊個枝ECO(好似係依個Brand),18" 27XX
個樣麻麻地
上水泵
上網睇好似FOT要買10-12倍,RT要買20-25
有錯請插

水冷
仲未做好RESEARCH,希望CHING可以推介下1,2款做參考
或者大概要咩準則,可以易D RESEARCH

因為SALE提到最BASIC要依幾樣野
缸就應該定左,其他都想睇睇有無好既推介

十萬個THANKS

附有Reefer170既圖 - 圖COPY FROM GOOGLE

fish2.jpg fish1.jpg

圖片附件: fish2.jpg (2015-6-29 15:18:28, 118.64 KB) / 下載次數 105
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA3OTJ8ZDg5MDhhOGF8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

圖片附件: fish1.jpg (2015-6-29 15:18:19, 107.35 KB) / 下載次數 108
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA3OTF8NTIxMjAyY2F8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

作者: evolution    時間: 2015-6-29 16:19:27

化氮如果係Deltec1455……好
燈唔要……改M記
水冷三個選擇……有錢買亞提卡,財政還可買teco,無乜錢就海利

作者: pow1234    時間: 2015-6-29 22:58:48

evolution 發表於 2015-6-29 16:19
化氮如果係Deltec1455……好
燈唔要……改M記
水冷三個選擇……有錢買亞提卡,財政還可買teco,無乜錢就海 ...

而家啲海利機好靜,我用緊....我覺得唔差。
買m記,不如買A1 Hydra。
啲色溫打落缸靚好多

作者: pow1234    時間: 2015-6-29 23:03:56

有時啲架生,真係用過先知
作者: 荷蘭橙    時間: 2015-6-30 14:35:49

因為同屋企人一齊養
琴日屋企人已經入左手ReaSea Reefer170 24"
已經落左淡水加左鹽(鹽度應該岩)同落左D幼沙(搵唔返係咩沙,但好似話貴野,唔好洗)

不過月睇自己就月混亂,所以想KEEP住問各位問題
寧願問多D,減少出錯機會

1.如果想養多少少魚魚+小量葵(3-5個左右),系咪都叫做RT?
因為見人地D RT係成個缸都滿哂 ,用唔多

2.睇中左部2手海利(冷卻水量: 160L 循環水量: 250-1200L/h)系咪夠我知缸用?
3另外次前有CHING介紹用Deltec1455 , 如果改低一級Deltec1350 唔知夠吾夠力?
同埋旺角邊間有我買?

4沙缸個度除左落棉同化氮,如果吾落生物環,最basic仲要落D咩?

5.N-CYCLE 問題:
上網睇用水喉水開一開始吾會有NO2/NO3,唔知岩吾岩?
以我宜家既情況,系咪要先去買生物石(150L黎計應該落幾多磅?),
次後落AZOO硝化細菌..用完AZOO後用BioDigest
每日keep住check NO2,NO3,PH 等NO2升爆再到0之後再等NO3升爆再跌返(依個時候系咪會有嗨台出現?)
就可以開始落1,2條雨試試啦

6.有人話n-cycle唔駛開化氮,唔知岩吾岩?

7.睇返張相RUN左成晚都仲係白茫茫,應該點先會清D?

P.s : 小弟周圍爬文,但真系有好多版本,所以想問清少少,多多見諒

圖片附件: fish.jpg (2015-6-30 14:35:41, 110.74 KB) / 下載次數 106
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA4NTd8MGQ1ZWMwOTd8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

作者: pow1234    時間: 2015-6-30 19:49:26

其實唔使諗得太複雜
你比個主缸同沙光size我睇下
我先知你用幾多匹冷水機
會唔會加豆機或加潛水泵,用啲咩燈
生物石買住20磅先
環就慳番唔使買
你上水泵㣔幾多升水/每個鐘

作者: pow1234    時間: 2015-6-30 20:00:55

你個沙缸同主缸比例唔係好啱
最低要求都要100升主缸50升沙缸比例
如果唔係……循環水流做唔得快
處理污水能力會下降
最理想100升主缸70升沙缸 up
處理能力慢……就養魚都唔可以養太多

作者: chihoqweasd    時間: 2015-6-30 20:13:40

BM 5.5
海星蛋分 2014款大型置式.jpg
海水秘籍1 缸水1.jpg
海水秘籍1 缸水5.jpg
海水秘籍1 缸水4.jpg
海水秘籍1 缸水2.jpg

圖片附件: 海水秘籍1缸水4.jpg (2015-6-30 20:12:58, 144.43 KB) / 下載次數 112
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA4OTd8YjMyNGNjYjl8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

圖片附件: 海水秘籍1 缸水5.jpg (2015-6-30 20:12:58, 196.77 KB) / 下載次數 108
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA4OTZ8NWYwNGE1OWJ8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

圖片附件: 海水秘籍1 缸水4.jpg (2015-6-30 20:12:58, 56.39 KB) / 下載次數 107
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA4OTV8NjgzODBhODN8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

圖片附件: 海水秘籍1 缸水2.jpg (2015-6-30 20:12:58, 185.16 KB) / 下載次數 116
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA4OTR8ZTcwMDZkYWR8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

圖片附件: 海水秘籍1 缸水1.jpg (2015-6-30 20:12:03, 146.49 KB) / 下載次數 111
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA4OTN8NjhhOTJmZDZ8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

圖片附件: 海星蛋分 2014款大型置式.jpg (2015-6-30 20:10:37, 169.04 KB) / 下載次數 111
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA4OTJ8ZWVhOWZiNGV8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

圖片附件: BM5.5蛋白分离器.jpg (2015-6-30 20:09:38, 11.59 KB) / 下載次數 106
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA4OTF8M2M4MjY5NWF8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

作者: chihoqweasd    時間: 2015-6-30 20:16:53

圖片附件: 無糖豆漿養水討論專版-jeremychen.jpg (2015-6-30 20:16:38, 347.6 KB) / 下載次數 88
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA4OTh8ZTk5ZjdjODJ8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

作者: pow1234    時間: 2015-6-30 20:25:56

如你有200升水
起碼都要用 BM Curve 7
你啲生物石係生石
就唔使行cycle

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-1 01:43:03

真系好多謝唔怕煩仲幫我甘多先

主缸容量 (L) : 130L
底缸容量 (L) : 40L
RO 蓄水容量 (L) : 8L
建议水流量 (lph) : 2000
- 已附有一張官方圖關於缸既DETAILS

買左部上水泵NJ3000 3000l/h
會用水冷 宜家感覺好似留得好快

諗住買部2手海利(冷卻水量: 160L 循環水量: 250-1200L/h) , 希望夠
水冷有個問題 , 系咪應該3倉用上水泵出水俾水冷機 , 再用水冷機直接連返條灰喉上返缸?
[見出邊有POST講 "在沙缸上落水的灰喉可分叉閘制於水冷機,在這情況就可不用抽水泵." ] 唔太明
(有錯請插)

聽日準備去買生物石 , 系咪一開始20磅生物石行 NCYCLE就夠 , 唔駛落生物環

化氮聽師兄用DELTEC 1455 , 上網睇評價都好似唔錯 , 如果落一級DELTEC 1350 唔知夠吾夠呢 ?

問題多多 , 我都會盡力爬多D文先再問架啦

圖片附件: fish3.jpg (2015-7-1 01:43:24, 114.09 KB) / 下載次數 88
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA5NTN8MjdkNTNhYzV8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

圖片附件: fish2.jpg (2015-7-1 01:43:24, 230.89 KB) / 下載次數 93
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA5NTJ8ODc5N2ZiMDZ8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

作者: nickdo    時間: 2015-7-1 11:39:48

水冷係幾匹????
幾件葵唔洗搞咁多野的. 化氮買BM 7就夠. AB水都唔洗.

石頭就唔洗理幾多磅, 你PLAN好放幾多舊, 點放就得, 做景為主... 買晒成堆返黎擺到堆墳咁就最差.

你仲要買個做流, 如MP10 或JEBAO RW4.

燈想平就收2手. 或者用T5, 唔好用CHEAP野.

作者: chihim    時間: 2015-7-1 12:07:18

照nickdo 話,無錯了。。 完
作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-1 12:39:45

nickdo 發表於 2015-7-1 11:39
水冷係幾匹????
幾件葵唔洗搞咁多野的. 化氮買BM 7就夠. AB水都唔洗.

唔該哂nickdo :)

海利水冷 :

1) 型號: HS-28A

2) 電壓: 220-240V

3) 頻率: 50Hz

4) 電流: 1.1A

5) 功率: 1/10HP

6) 冷卻水量: 160L

7) 循環水量: 250-1200L/h

8) 制冷劑: R134a

9) 重量: 13kg

10) 產品尺寸: 400 x 218 x 415mm

做流已經買左隻JEBAO RW-8 , THX

燈可能會買貴少少 , 考慮緊其他CHING提議既M記或AI HYDRA 26

作者: pow1234    時間: 2015-7-1 12:57:22

1/10匹唔夠用
你水體都170升
仲要計燈、潛水泵、蛋白機、豆機嘅熱量
保守估計要處理到250升上體up
要1/6匹機up

作者: pow1234    時間: 2015-7-1 13:08:46

唔好用上水喉駁冷水機
會影響上水速度
本身你行上水泵2000 L/HR都唔係好夠做
放多一隻潛水泵係沙缸度
駁去冷水機,冷水機出口再駁番去沙缸度
咁就ok喇,有啲嘢唔使諗得太複雜。
作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-1 21:07:19

pow1234 發表於 2015-7-1 13:08
唔好用上水喉駁冷水機
會影響上水速度
本身你行上水泵2000 L/HR都唔係好夠做

最終搞左成個下晏,算叫做完成駁好哂,唔知岩吾岩
不過最後買左DELTEC1455 同 海行HS66A(1/4HP)
都買多左個潛水泵NJ1200 FOR水冷

但有少少野想問

個化氮D泡泡既水位系咪教到個去頂頂岩岩貼住條邊最好
同埋個化氮底有D泡泡出黎,正常嗎?
我宜家個入氣位較琴最少同左邊支棍較到好高先岩岩去琴條邊
如果墊高個化氮,入氣量增加系咪會好D ?

另外宜家用一個潛水泵由2倉入水冷再由2同3之間個濾網出水,可以嗎?

其他野暫時都問題不大住
再一次THX甘多位俾意見小弟
希望盡快做好NCYCLE可以落魚仔先

圖片附件: fish5.jpg (2015-7-1 21:05:54, 125.13 KB) / 下載次數 89
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA5ODd8ODU5MTY3NDh8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

圖片附件: fish4.jpg (2015-7-1 21:05:54, 194.31 KB) / 下載次數 89
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA5ODZ8N2VhNTZhOWF8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

圖片附件: fish3.jpg (2015-7-1 21:05:53, 142.02 KB) / 下載次數 88
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA5ODV8ZTc4ZDRlOWF8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

圖片附件: fish2.jpg (2015-7-1 21:05:53, 175.43 KB) / 下載次數 81
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzA5ODR8MTdjNzM5ZGN8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

作者: nickdo    時間: 2015-7-1 21:32:26

170L 水, 唔洗搞咁多... 1/10匹係最靜同唔熱. 上一級都差好遠, 嘈好多同熱好多...

我初玩果時200L水都係用1/10匹.

用多個泵去推又晒電又熱左... 用隻3000L分出去推已OK.
水泵應該要盡量用少D為上...

check返你隻化氮個浸水位係幾多.
泡較去杯底高少少就OK...

養水呢D. 乜都唔洗理, 二個字 - 爆藻, 就係咁簡單.
不過養幾隻葵就無所謂啦...
作者: pow1234    時間: 2015-7-1 21:40:22

荷蘭橙 發表於 2015-7-1 21:07
最終搞左成個下晏,算叫做完成駁好哂,唔知岩吾岩
不過最後買左DELTEC1455 同 海行HS66A(1/4HP)
都買 ...

你啲係新水,出水位有氣泡係正常。
行番一排就會無了
水冷機潛水泵放係缸內上水倉位置
水冷機出水放係網袋或頭倉都ok

作者: chihoqweasd    時間: 2015-7-1 21:49:48

工作水位系:14至24cm
新化氮先杯中爆2至3天水,后杯底半寸左右。
入氣量全开
作者: chihoqweasd    時間: 2015-7-1 21:54:45

https://www.youtube.com/watch?v=9elgzURjTBU
作者: pow1234    時間: 2015-7-1 21:59:31

蛋白機啲泡唔使調咁高
如果啲水污穢會自動打上隻杯內
啲泡調到杯底行順咗你自然會摸索到
啲珊瑚燈光線射落魚缸都有熱量
你部水冷機買大啲係正常
第日仲要預埋行豆機熱量
作者: chihoqweasd    時間: 2015-7-1 22:04:26

https://www.youtube.com/watch?v=qbPcakDXIY0
作者: pow1234    時間: 2015-7-1 22:18:27

如果唔落環
生物石就真係唔多夠
起碼要加多1.5倍生物石
除非你只養幾條魚仔
作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-1 23:34:42

Thx Ching既建議
我會係N-Cycle依段時間玩熟佢了解多D多謝哂CHING既Youtube , 好有用

生物石個度今日落左大約25磅左右,如果1.5倍即係大約落多15磅
如果之反先再慢慢加可以嗎?定最好係N-cycle依段時間整好佢?

暫時應該KEEP住幾日落一枝biodigest , 如果想加快N-Cycle , 系咪遲D落條藍魔落去 , 可以加快個cycle ?

作者: pow1234    時間: 2015-7-2 00:24:43

荷蘭橙 發表於 2015-7-1 23:34
Thx Ching既建議
我會係N-Cycle依段時間玩熟佢了解多D多謝哂CHING既Youtube , 好有用

放魚前要加番多啲生物石做境同種菌
遲早都市要加
不如早啲加
加番多啲 放多啲石加高個境
咁第日放多啲珊瑚多養多啲魚就唔使煩
如果到時有魚先搭起個境就比較麻煩煩

作者: pow1234    時間: 2015-7-2 07:49:59

如果你買生物石唔係死石
唔使等行cycle,水清就可以放魚仔試下
生物石夠就無問題
你要行得穩隻缸起碼都要半年
落魚前要度番咸度唔
溫度咸度都,就可以放魚喇
魚唔多係無問題

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-2 10:53:35

pow1234 發表於 2015-7-2 07:49
如果你買生物石唔係死石
唔使等行cycle,水清就可以放魚仔試下
生物石夠就無問題

收到

作者: nickdo    時間: 2015-7-2 11:06:20

你D沙太多, 要薄沙底或清缸底, 2CM厚左右好啦.

石夠架啦, 做景要留白, 留D空曠地方出黎. 我500L缸都係多你兩舊石左右... 三,四十條魚, 一日三次片糧雨.

唔好諗加快, 重點係爆好藻養好水先加野, 到時玩乜野都可以, 唔係之後又問點減NO3,PO4架啦....

絕大部份新玩魚友都係買成堆石砌到高一高, 玩耐左的魚友自然就會用少石留白, SPS就會做矮景. 真係養好多大魚就加SIPORAX環已可以.
作者: pow1234    時間: 2015-7-2 12:02:33

珊瑚缸砌石境只會越養砌越高
啲珊瑚會越養越多
你玩耐咗自然會知道自已想玩啲乜
我細缸都養10幾廿條魚
醫生蝦大小都有5隻 火燄蝦1隻 海星1隻 食苔螺有幾隻 性感蝦都有10隻
你可以參考我隻缸

https://youtu.be/DEo6qEUxo-c

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-3 12:13:39

屋企人擔粗粗買左幾條藍魔落缸
我都覺得快左少少,希望捱得過啦

再加多左D生物石,執過D位

如果宜家加左魚既情況,應該KEEP住留意D咩?
同隔多幾耐可以試加珊瑚,係咪等NO2,NO3降左先好試?

作者: pow1234    時間: 2015-7-3 13:05:08

我睇你放左啲新生物石
我驚你買番黎啲生物石有啲生物係入面死左
要掉番一支BIO硝化菌落沙缸度就穩陣喇
如果你養軟嘢就隨時放得
紐扣、菇類、豬肉 、皮革都好粗生
記得唔好勁餵糧比啲魚食就唔會壞水
一個禮拜掉一支bio就唔會有咩問題
想要養多魚多珊瑚就要行豆機
記得養珊瑚前要買定一支靚LED燈
要全自動行timer個隻
咁你以後就煩小樣嘢
你隻缸要穩定就要等半年先會穩定
期間掉bio去解決唔夠菌問題
養養下時間就好快過

記得要定時換水

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-3 13:08:10

pow1234 發表於 2015-7-3 13:05
我睇你放左啲新生物石
我驚你買番黎啲生物石有啲生物係入面死左
要掉番一支BIO硝化菌落 ...

明白 ,想問問換水個度,發覺人人都同
係咪大概1左右換20%水,會好D?「如果時間許可」

作者: pow1234    時間: 2015-7-3 13:36:59

換水方法每個人都唔同
我二百升水每個星期都換10升
目的都係換走蛋白機處理唔到既污水
同埋換新水時間當補番啲微量元素
如果你好似我咁淨係養軟野
就唔需要再添加任可元素
啲靚嘅珊瑚鹽已經有足夠嘅元素

作者: pow1234    時間: 2015-7-3 13:37:02

換水方法每個人都唔同
就唔需要再添加任可元素

作者: pow1234    時間: 2015-7-3 13:37:07

換水方法每個人都唔同
就唔需要再添加任可元素

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-3 14:50:10

明白
作者: pow1234    時間: 2015-7-3 17:21:39

荷蘭橙 發表於 2015-7-3 14:50
明白

魚就唔好再加
魚多糧多屎尿多
啱啱開缸唔係咁頂得蒲
等行多兩個星期睇睇咩環境先再加

作者: pow1234    時間: 2015-7-3 19:02:53

你有冷水機就set25-26度
就買多兩三隻醫生蝦仔放係缸裡食垃圾
同埋食埋缸入面啲微生物
有冷水機養蝦易過養魚

我缸有4隻醫生蝦1隻火燄蝦
有魚仔死咗係啲石入面
兩三日同你拆件食晒

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-3 22:02:45

聽日可能落魚街睇下珊瑚
如果新缸想養下葵類係咪比較難

同埋今日返屋企成缸面水珠,估計係水冷D熱氣係屋度走吾到,
水又凍所以有好多水珠,唔知有無人試過,或有提議?

B.T.W 今日 D 藍魔食野 ,同埋D色藍左好多
作者: pow1234    時間: 2015-7-4 07:37:02

荷蘭橙 發表於 2015-7-3 22:02
聽日可能落魚街睇下珊瑚
如果新缸想養下葵類係咪比較難

夏天魚缸同室溫溫差大
魚缸面起水係正常
如返到屋企開冷氣後
沬一次玻璃就搞掂了

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-4 12:08:53

想問問各位師兄
買珊瑚有無話邊間特別好 或 建議?

作者: 傻基    時間: 2015-7-4 14:11:11

荷蘭橙 發表於 2015-7-4 12:08
想問問各位師兄
買珊瑚有無話邊間特別好 或 建議?

平平地可以上魚友睇下,買d粗野試下先∼∼

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-4 14:46:05

傻基 發表於 2015-7-4 14:11
平平地可以上魚友睇下,買d粗野試下先∼∼

魚友即係?
XP 新手吾好意思

作者: 傻基    時間: 2015-7-4 19:24:51

http://www.aquaristsemporium.com/
作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-5 00:39:39

今日買左2隻醫生蝦 ,綠手指,紐扣希望可以開得靚唔好死啦 ,另外買左支SHARK LED F60玩住先
出左個開箱文,有興趣可以睇睇
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=58124&extra=

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-5 00:54:13

作者: pow1234    時間: 2015-7-5 12:12:20

有沙底要花多啲功夫打埋
要間中要吸沙
我以前隻缸都有沙
後期換咗而家隻缸
就唔用沙了
作者: 傻基    時間: 2015-7-5 18:03:41

原來支燈係師兄你買,都冇留意個名∼∼∼
話說我又有野想借位問下,日生既水冷機可唔可以set到28度著機27度熄機?暫時我只set到相差2度,相差一度唔識set~~
作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-5 19:05:12

今日換左少少水
個化氮好似多左白泡,又唔係24味甘,想問是正常嗎?

隻綠手指唔係好開,同埋唔知係咪太大流吹到佢訓底禁樣
宜家改左個造流方向好似好D

作者: pow1234    時間: 2015-7-5 19:56:39

荷蘭橙 發表於 2015-7-5 19:05
今日換左少少水
個化氮好似多左白泡,又唔係24味甘,想問是正常嗎?

你新水邊有咁快廿四味
你魚多餵食多水啲水先打得多污水
唔係直接吹啲軟嘢
會生得唔好
啲流向上吹就會生得靚

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-6 12:44:36

潛水泵一問 :

如果水冷用既潛水泵萬一壞左,甘水冷會唔會因為無水到而燒左
細心諗一諗,條喉好似比水冷高,潛水泵停左,D水能應該會停留左係水冷入邊,唔知甘諗岩唔岩?

小弟用緊海利HS66
作者: pow1234    時間: 2015-7-6 12:57:24

荷蘭橙 發表於 2015-7-6 12:44
潛水泵一問 :

如果水冷用既潛水泵萬一壞左,甘水冷會唔會因為無水到而燒左

水冷機前置水泵打柴
唔會壞冷水機
因為泵壞咗
啲水依然會係冷水機coil
溫度到你set point就會自然停機

作者: pow1234    時間: 2015-7-6 13:03:59

但有一點你要知道
前置水泵如放係沙缸入面
冷水機出水位一定要放番係沙缸
如出水位放咗係魚缸上
咁你就必定乃野
當水泵壞咗
就會虹吸番沙缸
咁你沙缸就有機會滿瀉

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-6 13:17:38

pow1234 發表於 2015-7-6 13:03
但有一點你要知道
前置水泵如放係沙缸入面
冷水機出水位一定要放番係沙缸

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-6 16:36:26

又有問題
當初開缸個陣,屋企人話SALES推介左包貴少少既沙俾佢,
聲稱已經有菌,唔洗洗D沙可以直接車落缸,想問係咪真係有特別,會係咩菌

另外宜家整起左D沙既話,感覺有D煙既野走出黎
個D煙其實係咪DIRTY,定只不過係沙?

如果真係洗沙,可以點做
作者: 傻基    時間: 2015-7-6 19:56:21

荷蘭橙 發表於 2015-7-6 16:36
又有問題
聲稱已經有菌,唔洗洗D沙可以直接車落缸 ...

放心,係正常既,你因為有厚沙底,所以必須久唔久攪攪d沙已免污染物谷向沙底,攪沙必定會有煙,但係應該好快就會清返∼∼不過白棉會好快污糟,留意唔好攪到塞住出水就可以

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-6 20:06:38

傻基 發表於 2015-7-6 19:56
放心,係正常既,你因為有厚沙底,所以必須久唔久攪攪d沙已免污染物谷向沙底,攪沙必定會有煙,但係應該好 ...

其實d煙系咪可以清理哂佢 ? 定永遠都會有 ?

作者: 傻基    時間: 2015-7-6 20:57:52

荷蘭橙 發表於 2015-7-6 20:06
其實d煙系咪可以清理哂佢 ? 定永遠都會有 ?

我覺得必定有!(有錯請糾正,因為我開缸都有一段時間,不過每次洗沙返法都必定有)

作者: pow1234    時間: 2015-7-6 21:06:10

荷蘭橙 發表於 2015-7-6 16:36
又有問題
聲稱已經有菌,唔洗洗D沙可以直接車落缸 ...

Sales講野你都信
賣花緊係讚花香
越買得貴越好
邊有咁神奇
你玩耐D就知道會卡鹽卡糧卡垃圾
NO3 PO4 好難打得低
成日要搵吸沙器吸
除非你沙底用浪板加泵吸種菌
唔係只會係裝飾用途
裝飾又唔會用咁厚沙
我係你就清晒佢
免得第日後悔同煩

好似我咁養得太多野
餵食多排便多
D水好dirty
日日都要洗蛋白杯

圖片附件: IMG_20150706_195209.jpg (2015-7-6 21:05:47, 227.37 KB) / 下載次數 83
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzE1MDd8YzU1YTkyNjB8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-6 21:44:17

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-7 12:19:07

想問埋如果真係買豆機
買既時候應該要留意D咩 ?
THANKS

魚街見到依D

作者: pow1234    時間: 2015-7-7 12:36:13

AE我未用過
BM只有BM MINI-60先會識轉豆
轉黑豆要改大摩打

https://youtu.be/240Sb91YKnw

圖片附件: IMG-20150707-WA0010.jpg (2015-7-7 12:33:10, 210.17 KB) / 下載次數 78
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzE1MzR8YTViNGQwNmF8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

作者: pow1234    時間: 2015-7-7 12:40:34

JNS 摩天輪

http://www.seafishzone.com/forum ... &extra=page%3D1
作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-9 18:42:16

有少少UPDATE:

前2日加左豆機了
琴日見到開始爆啡苔
想問系咪會爆青苔?
琴日隻醫生蝦換殻,成個出左黎,嚇死XP

開缸個幾條藍魔 ,幾條狂互打 ,有條細既俾人打到傷哂,成日係水面 :(

今日CHECK過哂D水
PH 8
NH3/4 0
NO2 第一格 <0.3
NO3 第二卅三格 <25
PO4 0

仲有無咩要特別留意?
想問AB水,應該點用 ?

作者: pow1234    時間: 2015-7-9 20:08:47

你水缸容量唔多
每星期換小量水就可以解決缸內消耗問題
如果你要落AB水
你要知道缸內Ca/KH/Mg每日消耗幾多才知道要加幾多
通常A水都係推高Mg/Ca
之後再搵B水再提高kh
你新開缸唔好搞咁多野
穩定個PH 同 KH係最緊要
養軟野消耗Ca唔係咁好多
你度晒啲數值先再諗
勸換水包你無錯
作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-9 20:42:35

pow1234 發表於 2015-7-9 20:08
你水缸容量唔多
每星期換小量水就可以解決缸內消耗問題
如果你要落AB水

明白
甘宜家個N-CYCLE系咪初步算完成了 ?
作者: pow1234    時間: 2015-7-9 21:11:50

我估非常脆弱
唔會太穩定
加野慢慢加
NO2唔掂要靠bio撐
NO3 keep 低位
豆機D黑豆要成兩三星期先會起動
起動後NO3由高位跌落低位會爆杯
NO3唔好太高
太高有D軟野頂唔蒲
如果覺得而家NO3接受唔到
落Red Sea NO3 PO4-X 幫到你

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-9 21:30:48

pow1234 發表於 2015-7-9 21:11
我估非常脆弱
唔會太穩定
加野慢慢加

唔知有無買錯野
SALES介紹買既豆係白色架禾

作者: pow1234    時間: 2015-7-9 22:26:59

荷蘭橙 發表於 2015-7-9 21:30
唔知有無買錯野
SALES介紹買既豆係白色架禾

Sales講嘢信唔過
自已試過先會知乃野
黑豆先會降埋PO4

作者: pow1234    時間: 2015-7-9 22:34:19

下次買呢隻
周街都有得買

圖片附件: IMG_20150709_223222.jpg (2015-7-9 22:34:15, 265.6 KB) / 下載次數 79
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzE3Njl8Y2FjYmM2OGR8MTcxNTM1MjM0M3wwfDA%3D

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-9 22:52:22

pow1234 發表於 2015-7-9 22:34
下次買呢隻
周街都有得買

收到

THX

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-11 11:55:43

琴日摸水,執過D石
測過哂,除左NO3第2格,其他都無咩野
唔知黎緊仲有無咩要特別留意

有2條開缸藍魔俾人打到HIHI,養傷中 XP

作者: pow1234    時間: 2015-7-11 14:00:21

荷蘭橙 發表於 2015-7-11 11:55
琴日摸水,執過D石
測過哂,除左NO3第2格,其他都無咩野
唔知黎緊仲有無咩要特別留意

睇多一排穩定D可加魚
因為你無養過水會比較脆弱
留意NO2變化
有需要時加BIO撐住
每一check水係必要
Check住KH穩定7~9間
就可以慢慢加珊瑚
低過7就要換下水

魔魚養得耐會好惡
如養小丑魚PH要有8.2以上
唔係就好快搞掂
藍吊好粗生易開口

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-11 14:21:47

pow1234 發表於 2015-7-11 14:00
睇多一排穩定D可加魚
因為你無養過水會比較脆弱
留意NO2變化

OK
加PH,買咩湊加劑好?
另外珊瑚,除左KH,仲有咩要特別留意

作者: pow1234    時間: 2015-7-11 17:31:01

PH提升液不好亂買
通常加完KH會升高
果D野要知道自已KH先好黎
KH高D珊瑚吸收會下降
有D軟野會既刻縮比你睇
如果覺得PH值低
要睇睇CA MG有無問題先
開頭唔想搞咁多野
就換下水
穩定KH最緊要

作者: 傻基    時間: 2015-7-13 11:20:37

師兄,其實你個缸係新缸新水新儀器,我真係唔建議你攪咁多野,正常泥講你而家個缸元素方面只雖要一星期換水一次就已經好足夠(當然要睇你用咩野鹽開啦)你睇住ph,kh就已經ok,唔需要考慮太多補品既事∼∼(隨非真係差好遠),至於np問題,no2,no3就真係要等,冇辦法,你d藍魔本身就係惡,打交係好正常,加上只得佢地幾條魚,就仲更加惡∼∼po4方面正常水喉水含量應該都係0.03左右,應該唔會高,既然買左普通豆,就照比佢滾住先,我自己都係24吋缸,仲要小水過你一半,大約70l左右,我行涌加沙樽滾豆,10絛魚,二隻醫生蝦加4款大細紐扣,菇,豬肉,草皮,千手,奶咀,巨人蚌,都keep到no2=0no3=5po4=0.03,kh7-8,ph8.2-8.4,所以你都唔洗太膽心話水質唔得,比d時間養好d菌就可以慢慢加野!!
作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-13 14:21:38

傻基 發表於 2015-7-13 11:20
師兄,其實你個缸係新缸新水新儀器,我真係唔建議你攪咁多野,正常泥講你而家個缸元素方面只雖要一星期換水 ...

明白
有咩唔明會再KEEP住問大家,THX CHING

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-13 14:25:37

題外話,我見紫苔幾靚,做過下少少RESEARCH,大概同鈣有關

想問有無法生少D啡苔而轉生多D紫苔?
紫苔對RT缸係咪算做好野?

THX FOR ANSWER
作者: 傻基    時間: 2015-7-13 14:46:21

荷蘭橙 發表於 2015-7-13 14:25
題外話,我見紫苔幾靚,做過下少少RESEARCH,大概同鈣有關

想問有無法生少D啡苔而轉生多D紫苔?

紫苔係要靚水,強光同高鈣既情況下就會生,但係有紫苔都唔一定係好事∼∼所以唔洗特地養紫苔~~

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-15 12:31:34

苔幾問:

想問係青苔同啡苔系咪高NO3既情況下+強光就會出現?
強光既定義係指 藍燈卅白燈 定住何一隻燈都會?
甘係咪NO3低,苔就會退?

另外紅苔同髮絲藻系咪高PO4既情況下會出現?
同強光有無關係?
甘係咪PO4低,苔就會退?

市面上好似有種吸NO3草,想問成效如何,價錢會貴嗎?

大前題都係勤要換水 XP
作者: 自家丑    時間: 2015-7-15 13:19:51

看你都沒看文張.先上网看下会明白多点。
作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-15 14:34:44

自家丑 發表於 2015-7-15 13:19
看你都沒看文張.先上网看下会明白多点。

上網說法五花百門
我暫時覺得依個說法比較似 , 所以先想拎出黎再問清楚

作者: 自家丑    時間: 2015-7-15 14:50:27

荷蘭橙 發表於 2015-7-15 14:34
上網說法五花百門
我暫時覺得依個說法比較似 , 所以先想拎出黎再問清楚

http://www.cmfish.com/bbs/forum. ... &extra=page%3D1

作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-15 15:19:29

自家丑 發表於 2015-7-15 14:50
http://www.cmfish.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=94002&extra=page%3D1

我已經睇過
但我想分清楚D啡苔,青苔,紅苔,髮絲藻

同埋想問多D關於吸NO3草既資料
作者: pow1234    時間: 2015-7-16 16:19:53

荷蘭橙 發表於 2015-7-15 15:19
我已經睇過
但我想分清楚D啡苔,青苔,紅苔,髮絲藻

如你滾豆機起動時,

果D野會好快無晒
唔需要擔心過一排生物石D啡苔紅苔就無了
就算我自已養咗咁耐
都會有啡苔青苔係玻璃上
買一把玻璃刀刮一刮就OK了
我自已每日都要用磁石刷刷玻璃一次

作者: pow1234    時間: 2015-7-16 16:36:42

我睇過D外國網站
種草缸要同主缸1比1先有效用
養小小草好似話無乜用
要等D高階Ching先可以答到你
作者: 荷蘭橙    時間: 2015-7-16 16:48:01

THX
希望有高人再指點

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2