海水領域 SeaFishZone

標題: Rt開缸3星期 [打印本頁]

作者: Kimwong0987    時間: 2015-10-16 12:04:23     標題: Rt開缸3星期

缸入邊生物石有啡苔,唔知關唔關太光引致啡苔事,因為有啲石冇啡苔,Check左no2&3 都係0是否已可加魚同珊瑚?

作者: yiu460    時間: 2015-10-16 13:36:32

我都係咁
作者: idwilson    時間: 2015-10-16 14:59:40

我都一樣…無光直射既器材同石,係好乾淨,光照既地方就好多啡苔
作者: pca    時間: 2015-10-16 17:08:34

加隻螺或者巴士食下D苔。再慢慢加生物

作者: kwan88a    時間: 2015-10-16 20:04:26

無no3就唔正常啦

作者: wmh1688    時間: 2015-10-22 08:45:49

想將扣係基台移到生物石上
作者: tallman173    時間: 2015-10-22 10:51:52

師兄何謂唔正常?我開缸都近3星期,用試濟check no3都係最低值....
作者: kwan88a    時間: 2015-10-22 12:30:32

通常到三星期,no3都是爆,你可能唔開燈關係啦
作者: linclinc33    時間: 2015-10-22 21:18:19

可以加幾條死士試下, NO3 唔升, 可能 N cycle 根本未開始行
作者: Kimwong0987    時間: 2015-10-22 21:38:33

未開始n cycle但生滿曬啡色野,有冇ching解答到係咩現象?上星期放左條巴士,佢清曬啲啡色野,個缸乾淨好多
作者: idwilson    時間: 2015-10-22 23:36:53

Kimwong0987 發表於 2015-10-22 21:38
未開始n cycle但生滿曬啡色野,有冇ching解答到係咩現象?上星期放左條巴士,佢清曬啲啡色野,個缸 ...

我買左條黑巴士無Q用…一日係山洞…好細膽
作者: kwan88a    時間: 2015-10-23 03:47:46

Kimwong0987 發表於 2015-10-22 21:38
未開始n cycle但生滿曬啡色野,有冇ching解答到係咩現象?上星期放左條巴士,佢清曬啲啡色野,個缸 ...

外表乾淨無用呀,no3正常先得呀⋯

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2