海水領域 SeaFishZone

標題: 請教C兄前輩高手們Please [打印本頁]

作者: KM.Ricky    時間: 2016-3-16 19:50:03     標題: 請教C兄前輩高手們Please

大家好 !小弟養了兩年迷你缸12x12,經家𥚃財政部大臣同意之後,決定換一間大屋比魚仔們,所以現在有一些問題請教各位C兄同前輩。
係咁嘅⋯⋯我決定換個RED SEA REEFER 250嘅魚缸,應該係250L水左右,將會養一D硬骨同軟體,魚大概十條小丑同吊左右,所以我準備買個BK MINI 200,請問呢個型號會係ok吖定係大過頭?如果250L水,其實我用BK MINI 200 好D定係用BK MINI 180 先啱啊?請C兄高手們回覆。

另外 小弟不會考慮其他牌子,所以請各位前輩們不要推薦其他牌子了。只希望前輩們可以指導我應該用BK mini嘅邊一款。多謝大家

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2016-3-16 20:51:35

放得落化氮有大無壞
作者: KM.Ricky    時間: 2016-3-16 21:21:43

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2016-3-16 20:51
放得落化氮有大無壞

唔唔係話好似化氮大過頭會打走曬D營養珊瑚會變白或者會死咩?

作者: Angus0-0    時間: 2016-3-16 21:22:31

有大買大包無衰
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2016-3-16 22:44:06

KM.Ricky 發表於 2016-3-16 21:21
唔唔係話好似化氮大過頭會打走曬D營養珊瑚會變白或者會死咩?

無可能囉

作者: KM.Ricky    時間: 2016-3-17 00:13:12

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2016-3-16 22:44
無可能囉

好啦!聽C兄

作者: KM.Ricky    時間: 2016-3-17 00:41:02

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2016-3-16 22:44
無可能囉

係啦C兄!我仲想問你清唔清楚又或者知唔知道 RED SEA REEFER 250 呢個缸嘅底缸放唔放得落BK MINI 200化氮㗎?

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2016-3-17 09:17:10

KM.Ricky 發表於 2016-3-17 00:41
係啦C兄!我仲想問你清唔清楚又或者知唔知道 RED SEA REEFER 250 呢個缸嘅底缸放唔放得落BK MINI 2 ...

未度過

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2