海水領域 SeaFishZone

標題: 新入貨 [打印本頁]

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2016-9-9 09:31:25     標題: 新入貨

圖片附件: IMG-20160909-WA0026.jpeg (2016-9-9 09:31:17, 345.65 KB) / 下載次數 94
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=OTk5Njh8YjY0NjUzYzl8MTcxNDcwMDg0M3wwfDA%3D

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2016-9-9 09:32:48

Lace Corals Stylaster sp.
中文唔知係嘜名
作者: Messi_sunshine    時間: 2016-9-9 10:06:41

Ching,係花瓦或海棉類別???
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2016-9-9 10:52:12

Messi_sunshine 發表於 2016-9-9 10:06
Ching,係花瓦或海棉類別???

樣似虎紋叉

作者: FredL    時間: 2016-9-9 12:57:26

睇唔清,應該似一種出針花深水SPS
作者: 小魚毛    時間: 2016-9-11 11:51:53

呢件似係硬嘢多。
N年前喺牛頭角撈過件類似o既,當時老闆叫佢做菲濟手指,網上又有ching話似係火珊瑚⋯⋯

睇翻版大個英文學名,我就查到似係Hydrocoral嗰科,台灣有個叫法做紫側孔珊瑚,不過似乎鬼佬呢樹個介紹更加清楚準確。

無共生藻、無水螅體,所以唔同一般珊瑚,都幾難keep 。當年有大師指導過要低光中大流,放沙面就OK,而且要餵食微生物同微菌,不過我嗰件都係一路變啡起苔⋯⋯

版大如果你呢件Keep到,麻煩通知一聲

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2016-9-11 13:18:21

小魚毛 發表於 2016-9-11 11:51
呢件似係硬嘢多。
N年前喺牛頭角撈過件類似o既,當時老闆叫佢做菲濟手指,網上又有ching話似係 ...

啡色同白色我一定得

作者: harryluk    時間: 2016-9-11 21:53:47

海洋買過玩 要大D流

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2