海水領域 SeaFishZone

標題: 鬼爪點搞 [打印本頁]

作者: s091031    時間: 2016-10-6 00:52:50     標題: 鬼爪點搞

愈生愈多鬼爪,點快速清除?求賜教,謝謝!
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2016-10-6 05:53:36

鬼爪藥水
作者: edlsang    時間: 2016-10-6 07:22:51

薄荷蝦或畢畢試吓
作者: s091031    時間: 2016-10-6 08:28:32

鬼爪藥水邊到買?點用?冇害?
仲有冇其他方法?天然方法?

細缸落唔到野啦.. 封咗缸
作者: pca    時間: 2016-10-6 12:41:25

上youtube 睇,鬼佬用laser 光射死佢。連根都死

作者: Liyunfat    時間: 2016-10-6 13:14:37

試下

https://youtu.be/WvkEbx1P85U
作者: parker86    時間: 2016-10-21 15:44:41

紅海 藥水 愈清愈多而家失控
作者: knec0412    時間: 2016-10-26 12:44:22

parker86 發表於 2016-10-21 15:44
紅海 藥水 愈清愈多而家失控

ching 有冇UPDATE? 解決左沒呀?

作者: parker86    時間: 2016-10-26 19:21:47

未解決 過百隻鬼爪星期日買隻畢畢諗住食鬼爪 食都唔食下

作者: 小魚毛    時間: 2016-10-26 23:25:03

畢畢難開口,睇怕你都要佢開左口先至可以開工。試o下活豐年蝦或者蝦膠搽蜆殻,引佢開左口先。

用「自然療法」就係咁,無百分百保證。

Ching如果肯再花錢,不如試o下薄荷蝦,佢無畢畢咁麻煩,而且以個人經驗呢講,成功率高過畢畢。呢期見過魚公同海水世界都有薄荷蝦買,約莫$90~100隻。早排o係牛頭角定富街兩間舖頭都有的細種o既印\寶薄荷蝦,只係$30隻,試過一樣食鬼爪,不過而家唔知仲有無貨尾剩。
作者: knec0412    時間: 2016-10-27 13:54:04

小魚毛 發表於 2016-10-26 23:25
畢畢難開口,睇怕你都要佢開左口先至可以開工。試o下活豐年蝦或者蝦膠搽蜆殻,引佢開左口先。

用「 ...

ching, 我都聽過此蝦會吃鬼爪,不過我沒試過. 之前我RT有入過E生蝦,但成日俾佢攪到D扣收埋,唔知E種薄荷蝦又會唔會有甘既CASE呢?
作者: 小魚毛    時間: 2016-10-27 23:37:33

蝦係「掃食」主意者,係會四圍搵食。
我養過o既薄荷同醫生都係一隻隻,大概比較「為食」o既就會積極啲周圍摷,如果ching個缸比較大、生物同珊瑚o既數量夠多,咁相信啲蝦對珊瑚o既滋擾會比較少,不過始終要講講彩數。
不過搞還搞,我未聽過佢地咁樣會整死啲珊瑚,最多都係開得短時間啲。但相比起畢畢,你放薄荷蝦落缸後就咩都唔洗理,簡單方便得多。
作者: knec0412    時間: 2016-10-28 12:25:56

小魚毛 發表於 2016-10-27 23:37
蝦係「掃食」主意者,係會四圍搵食。
我養過o既薄荷同醫生都係一隻隻,大概比較「為食」o既就會積極&#2187 ...

哦,原來係甘.佢唔係整死我既珊瑚呀,而是佢成日攪到d鈕扣縮埋.攪到好似d扣開唔o西甘.
不過好想養到條畢畢b,但真係同中六合彩一樣....

作者: lcktemp    時間: 2016-10-29 23:40:37

我用左五年時間清完又生,生完又再清,今次清到低雙位數,缸大好多石扲唔到出黎!  
得到唧經驗如下:

1)唔好整散佢,咁會一開十!
2)薄荷蝦都係睇彩數,有D唔鐘意食,除非無任何其他糧食,有D會食LPS,大唧鬼爪更無興趣! 如果唔想整死舊石,放舊石同蝦喺獨立空間會有作用D,不過其實碬整爛D鬼爪可能會令佢擴散!
3)畢畢,多數野都唔食,莫講鬼爪!
4)用鬼爪藥目標係要一次殺死,要睇地方用,平面較垂直位置易成功好多,最好成隻cover哂,唔係會番生!  落完最好用野蓋住
5)可以的話,用D散石覆蓋佢地,無水流無光佢地會移位,無光和食物落唔到佢地D爪就可以減慢佢生長,同埋令佢地有機會移至散石就可以扲出黎處理!或者停pump, 唔係吹走哂D藥水!
6)如果舊生物石細可以扲出黎放喺水盤,鬼爪自然會移動!

作者: lcktemp    時間: 2016-10-29 23:57:30

4)用鬼爪藥目標係要一次殺死,要睇地方用,平面較垂直位置易成功好多,最好成隻cover哂,唔係會番生!  落完最好用野蓋住或者停pump, 唔係吹走哂D藥水!
5)可以的話,用D散石覆蓋佢地,無水流無光佢地會移位,無光和食物落唔到佢地D爪就可以減慢佢生長,同埋令佢地有機會移至散石就可以扲出黎處理!
作者: albip    時間: 2016-11-2 15:01:19

請問最近邊間店有薄荷蝦賣? 我揾唔到...... 請問係唔係黄腳薄荷蝦先會食鬼爪?
作者: paullee    時間: 2016-11-2 17:00:39

想當年一次買左5隻薄荷蝦都無隻食,仲要成100蚊隻....
作者: lcktemp    時間: 2016-11-3 16:44:06

albip 發表於 2016-11-2 15:01
請問最近邊間店有薄荷蝦賣? 我揾唔到...... 請問係唔係黄腳薄荷蝦先會食鬼爪?

呢種係香港一般買到, 總之鬼係佢哋最悟想食
作者: lcktemp    時間: 2016-11-3 16:59:18

lcktemp 發表於 2016-11-3 16:44

圖片附件: shrimp.jpg (2016-11-3 17:00:43, 18.65 KB) / 下載次數 87
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTAzMDk4fGM4NzM0ZTI2fDE3MTUzNzQ5NTF8MHww

作者: lcktemp    時間: 2016-11-3 17:05:50

paullee 發表於 2016-11-2 17:00
想當年一次買左5隻薄荷蝦都無隻食,仲要成100蚊隻....

仲有我當年發覺薄荷蝦成日自己失蹤,一百一百咁唔見,我缸又無WRASSE,最後搵到原來呢種打槐食蝦

作者: parker86    時間: 2016-11-4 08:00:41

如果想買溥荷蝦 真係買藥水好過
因為又貴又唔見功效  
藥水都係$120到 買隻蝦成百蚊 買幾斤食無禁嬲
藥水至少殺到 但真係要好勤力先得
佢又唔可以成日用 用得又要換密d水
作者: Reefwalker    時間: 2016-11-4 09:41:10

parker86 發表於 2016-11-4 08:00
如果想買溥荷蝦 真係買藥水好過
因為又貴又唔見功效  
藥水都係$120到 買隻蝦成百蚊 買幾斤食無禁嬲

作者: ysp0515    時間: 2016-11-4 22:13:05

用一粒細石壓住鬼爪上面等佢無晒光,過幾日拎起粒石仔應該就會成隻鬼爪"痴"係粒石度 TRYTRY
作者: paullee    時間: 2016-11-6 20:33:04

lcktemp 發表於 2016-11-3 17:05
仲有我當年發覺薄荷蝦成日自己失蹤,一百一百咁唔見,我缸又無WRASSE,最後搵到原來呢種打槐食蝦

作者: ff23456    時間: 2017-2-23 00:06:11

對付成千上萬鬼爪,最有效方法是清缸,將珊瑚及生物石用筒養開,缸身用百潔布擦及刀片括及清洗,行淡水一二日。取出的生物石每件睇,在有鬼爪處用尖咀鉗鐘爛佢再滾水陸死佢,太多就成舊石過滾水。但最困難處理的是珊瑚上的鬼爪,真是要一只一只清。最近新買件扣回來,就連有三隻鬼爪,記清楚位置後,將件紐扣拿出,放在膠碟上,做手術咁逐隻用尖咀鉗(或尖的物件)搞爛(打轉)隻鬼手,再用淡水走鬼爪屍。對付鬼爪要趁數目尚少時,見一隻清一隻,不能讓佢有時間繁殖。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2