海水領域 SeaFishZone

標題: 有冇師兄試過魚同蝦蟹一齊養? [打印本頁]

作者: ktwo654    時間: 2016-10-17 07:24:01     標題: 有冇師兄試過魚同蝦蟹一齊養?

可唔可以分享下
作者: kwong426426    時間: 2016-10-17 12:08:23

有,放過幾隻E生蝦,但都被當點心了
作者: knec0412    時間: 2016-10-17 13:13:51

我個缸蝦同蟹都有(蟹好似係葵蟹+e生同拳c蝦), so far 都冇事,d蝦脫左幾次殼都ok (我有養紫月,藍o等仙魚)
作者: 小魚毛    時間: 2016-10-19 23:36:58

1)缸入邊一定要有足夠o既石頭、窿罅位畀啲蝦匿埋,唔係佢換殻嗰陣就一定變點心。
2)Size唔可以差太遠,如果唔係(i.e.大魚vs蝦毛 or 大蝦vs魚毛),細仔隻o既一定變活糧。
3 )某啲魚係以蟹蝦等甲殻類為主食(eg.龍、狐),選配時要留意;亦都可以用細魚配大蝦o既方法處理。
4)蟹有比較大的螯(鉗),所以好多都有較大攻擊性,只要細隻過佢o既生物都會攻擊,一定要選啲比較溫純o既品種(eg.葵蟹、寄居蟹、啦啦隊蟹⋯⋯)
5 )有大鉗o既蝦(eg.拳師蝦\長臂蝦、龍蝦⋯⋯)都會係麻煩o既生物,同蟹一樣會以大食細。

作者: ktwo654    時間: 2016-10-20 07:13:23

感激各位師兄先
作者: G-force    時間: 2016-10-20 21:29:05

我有e生蝦,火焰蝦,假綿羊蝦同魚,so far冇事
作者: G-force    時間: 2016-10-21 18:15:26

G-force 發表於 2016-10-20 21:29
我有e生蝦,火焰蝦,假綿羊蝦同魚,so far冇事

圖片附件: IMG_4743.JPG (2016-10-21 18:14:52, 214.45 KB) / 下載次數 15
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTAyMzI4fDg3NzlhMGI2fDE3MTU4MTkzMTB8MHww

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2