海水領域 SeaFishZone

標題: 海葵係點放落缸 [打印本頁]

作者: jay    時間: 2016-11-15 12:45:22     標題: 海葵係點放落缸

剛買返尼 0既海葵係點放落缸 0架
珊瑚就話用珊瑚夾啫。。。

請指教,謝謝。

作者: tonyma    時間: 2016-11-15 13:23:24

用手加手套
作者: benny033    時間: 2016-11-15 15:37:09

直接用手車入缸,之後佢自己會搵位企
作者: honik    時間: 2016-12-16 18:35:15

直接用手放落去
作者: ho223823    時間: 2016-12-26 17:07:59

作者: 小魚毛    時間: 2016-12-27 20:21:17

其實放珊瑚都唔一定要用珊瑚夾,除非你個缸超大,申手入去都掂唔晒全個缸,咁就要出夾夾。否則o既話,用夾放珊瑚,唔見得同用手放有咩分別。
至於海葵,個別品種毒性較強,好似地毯之類,有機會刺激到皮膚,咁至話要加手套,
不過講真,連你自己都唔可以用手掂,咁又有咩生物可以同佢喺同一個缸度生存?邊個會擺隻食人猛獸喺自己屋企入邊?
作者: forceopen246    時間: 2017-1-13 23:29:14

小魚毛 發表於 2016-12-27 20:21
其實放珊瑚都唔一定要用珊瑚夾,除非你個缸超大,申手入去都掂唔晒全個缸,咁就要出夾夾。否則o既話,用夾放 ...

非常同意!
作者: calvinau    時間: 2017-2-17 15:45:06

各位大大, 請問有無海葵放缸後自己爬行影片?
作者: 小魚毛    時間: 2017-2-18 01:07:54

calvinau 發表於 2017-2-17 15:45
各位大大, 請問有無海葵放缸後自己爬行影片?

所有海葵都有毒,問題只在於毒素o既高低。
印象中奶咀應該係毒素較低o既一類,毒素高o既好似地毯咁,連個別品種o既小丑都唔敢埋去。
所有海葵o既移動速度(不是能力)都好低,睇怕無咩人會咁好耐性搵部cam拍佢「欄」,總之你等佢「郁」,實等到瞓著,不過你瞓醒覺,又會發覺佢由缸頭爬到去缸尾。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2