海水領域 SeaFishZone

標題: 連爆兩次缸, 唔通個天都唔想我養魚?! [打印本頁]

作者: louisbid888    時間: 2016-12-14 21:08:42     標題: 連爆兩次缸, 唔通個天都唔想我養魚?!

呢次真係心灰 , 爆第兩次缸,上一個缸 2 手買返嚟, 日子耐咗, 老化爆, 我都明白,
但係買咗個新缸唔夠 2個月, 又爆, 真係灰哂 !~
每次爆缸, 成地水, D 魚死哂, 真係無哂心機.

作者: 巧恩    時間: 2016-12-14 21:53:00

我半年2次仲黑。
作者: ybkwok    時間: 2016-12-14 21:53:15

你果個乜嘢缸?影張相睇下,因為一般都只會漏水,
除非有外在衝擊,否則好少會爆
作者: edlsang    時間: 2016-12-14 22:04:03

幾分玻璃 ?甘易爆 ........
作者: lion88    時間: 2016-12-14 23:13:40

講到甘化學😨😨
作者: Terminator2    時間: 2016-12-14 23:21:04

師兄分享下發生乜事。

作者: Wilsonlsl    時間: 2016-12-15 08:39:58

最重要分享出自何處
作者: ndsorange    時間: 2016-12-15 09:50:48

兄個缸幾大?有無灣角?水平有無關係
作者: twkricky    時間: 2016-12-15 11:03:44

您用左Tempered glass?
作者: ivan_cheung    時間: 2016-12-15 11:45:17

重以为爆两次藻,原来真係爆缸。
師兄分享下發生乜事。
作者: Sunky910009    時間: 2016-12-15 12:31:07

我都想知發生咩事... 等大家可以注意一下...
作者: 巧恩    時間: 2016-12-15 19:34:27

第一次水晶玻璃分2自己開窿可能迫母迫得太底部爆玻璃
第二次卡奇2分玻璃開窿迫母駁喉注水唔流水加6寸沙養幾個月前面玻璃近底裂開大約8寸長幾條仙死亡但係的葵又無死現在仲係度2個都係24寸。
作者: KINGKONG7311    時間: 2016-12-15 20:01:58

巧恩 發表於 2016-12-15 19:34
第一次水晶玻璃分2自己開窿可能迫母迫得太底部爆玻璃
第二次卡奇2分玻璃開窿迫母駁喉注水唔流水加6寸沙養幾 ...

ching兩次都係自己開窿@@!?
作者: 巧恩    時間: 2016-12-15 20:37:54

係呀
作者: 巧恩    時間: 2016-12-15 21:20:27

我現在又係24 寸2分半玻璃自己開無事一切正常我諗厚的玻璃無咁易爆。
作者: Zeta    時間: 2016-12-26 13:47:38

見過鬼都唔怕黑喎O.o
作者: 巧恩    時間: 2016-12-26 15:55:54

無計即買即用即做仲慘過軍訓。
作者: louisbid888    時間: 2017-1-11 00:32:35

唔好意思 !!~~ 咁多位大大。
近排忙到甩轆。

呢個就係之前新買 爆缸, 右手前面中上位置爆到落底。到依家仲未開返個缸。

作者: 小魚毛    時間: 2017-1-11 10:44:00

個天應該無唔想你養魚,更大原因應該係ching買錯魚缸放錯位。
1)彎角缸出名易爆,通常舐嘢出事都係呢類缸。Ching爆過一次缸,如果做o下research,就唔會貪靚揀佢。
2)個缸應該係2分玻璃,咁大個缸但啲玻璃咁薄,你重要掛咁多傢生,咪即係叫自己快啲換缸。其實呢個缸只係啱玩啲簡單設備o既系統。淨係睇你套燈同架,就成副觀音頭,掃把腳咁樣。如果你講清楚有咩傢生,有良心o既魚舖都唔應該賣呢個缸畀你。
3)個缸右手邊係咪雪櫃?係你就明點解個缸爆喺右手邊,呢個都可能係你上一次爆缸o既原因,而唔係單單因為個缸老化。因為每次你開閂雪櫃門,啲震動都會傳到去個缸度,再加上你個缸右邊又燈架、又造流、 又磁刷咁多嘢⋯⋯Ching如果要拎個缸返舖頭換,就千祈唔好畀老闆見到你呢張相。

Ching如果想用翻呢啲傢生再開第三個缸,第一要轉位,第二要揀非彎角缸;第三,呢個size o既缸起碼要用兩分半玻璃,三分就更好。其實你呢兩個缸o既價錢加埋,都夠你買個好啲o既背漏缸。

作者: Reefwalker    時間: 2017-1-11 12:19:55

小魚毛 發表於 2017-1-11 10:44
個天應該無唔想你養魚,更大原因應該係ching買錯魚缸放錯位。
1)彎角缸出名易爆,通常舐嘢出事都係呢 ...

作者: 豆豉菱魚    時間: 2017-1-11 12:23:28

如地櫃唔平,水壓側埋一邊,更易出事

補充內容 (2017-1-11 20:02):
多年前我都爆左個24'淡水草缸,正正就係爆左灣角則邊,上網爬過文,依類缸爆親都係灣角左近,
十寸八寸細缸水壓細還可,再大D搵黎攪

補充內容 (2017-1-11 20:05):
睇住一條水柱從裂縫噴出,頭都大

圖片附件: 未命名.png (2017-1-11 12:21:33, 134.5 KB) / 下載次數 56
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTA2OTA4fGRiNzMxNTg2fDE3MTQ3NTcwMTl8MHww

作者: Reefwalker    時間: 2017-1-11 13:53:54

豆豉菱魚 發表於 2017-1-11 12:23
如地櫃唔平,水壓側埋一邊,更易出事

作者: Namkenneth    時間: 2017-1-12 11:05:54

http://www.zeixihuan.com/jsq/js_diy.html
我响尼度計完數先訂缸
作者: louisbid888    時間: 2017-1-13 17:32:26

我都唔買彎角缸啦!~
作者: Zeta    時間: 2017-1-15 09:42:55

通常一個缸大約用幾多年先老化開始有危險?
作者: 啤啤熊    時間: 2017-1-25 20:57:41

個天想你轉大缸 玻璃厚啲 冇咁容易爆
作者: 小魚毛    時間: 2017-1-29 17:35:59

Zeta 發表於 2017-1-15 09:42
通常一個缸大約用幾多年先老化開始有危險?

好難一概而論,平貴o既缸用料手工唔同,重要睇o下用家o既習慣,好似珊瑚缸會間唔中執o下石擺o下位,都比較容易撞傷個缸o既內壁。加上玩家多貪新,玩幾年又話換缸,個缸未老化都已經送走左……
我自已個缸係官觀訂做o既,兩尺背漏,玩左七年幾,無錢換缸,惟有死頂落去,好在用料手工都OK,就算自已唔小心整裂左缸邊一角(唔夠2cm),都照捱左五年。而家只係痴膠片間隔o既玻璃膠有老化脫落問題,但唔影響整體運作。

作者: arfaifai    時間: 2017-1-30 16:38:06

我以前有個24X24X24寸既彎角,就係地面唔平,新買番來第一晚裝滿淡水,凌晨就爆左,爆既位置同樓主個缸一樣!
作者: Ron2354    時間: 2017-3-31 15:03:47

R.i.p
再度努力吧
作者: roadmanA    時間: 2017-4-3 10:51:27

非常有用的資料, thanks ching~
作者: hko630    時間: 2017-4-23 11:35:39

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2