海水領域 SeaFishZone

標題: 溢流盒 [打印本頁]

作者: fisher77    時間: 2017-3-23 10:12:34     標題: 溢流盒

請問師兄邊到有溢流盒買.......?? TKS
100L 水用

作者: 10101    時間: 2017-3-23 10:55:34

魚街頭萬零果邊膠片鋪有,好像2百
作者: fisher77    時間: 2017-3-23 11:10:37

https://world.taobao.com/item/53 ... amp;_u=n1skgqfpa538
之前係淘寶買左個,換親水都好煩.
所以想轉下
作者: lo.wai1234    時間: 2017-3-23 13:32:32

check pm please.

作者: k88i    時間: 2017-3-23 14:15:56

師兄淘寶呢個我都用左3星期,除左開頭難攪D之外好似都還可以,點解師兄會換親水都好煩?
作者: fisher77    時間: 2017-3-23 14:30:39

師兄...可否交流下..昨晚換水後, 落水吾夠上水快..我剛用了三個月

作者: k88i    時間: 2017-3-23 16:46:17

我之前都有試過,停定左重開落水落唔切,會見到條落水喉入面有空氣,而上水倉就唔夠水,但通常等多十幾秒佢行順左落水喉冇空氣佢就伯自己平行到,另一個方法就係見到落水喉有氣而上水倉唔夠水就熄一熄個泵,等幾秒佢行返順就再開返.
另外唔知係咪用左一排佢行順左,最近幾次重開都已經冇呢個問題,希望幫到你啦

作者: fisher77    時間: 2017-3-23 17:05:39

上水倉唔夠水就熄一熄個泵,等幾秒佢行返順就再開返.
今晚反去試下先, 之前無試過. 另一個問題如果個泵熄一熄, 吾知落水會吾會都吾夠水.

另外唔知係咪用左一排佢行順左,最近幾次重開都已經冇呢個問
我都用了三個月,間中都會出現咁既問題. 尋晚攪左成晚都係攪吾到.......

作者: k88i    時間: 2017-3-23 18:09:15

其實如果見到條喉有氣就試左唔理佢十幾秒果個方法先,因為驚停完電,佢唔識自己行返會燒泵,如果冇氣可能要教細個上水泵,另外D綿塞左都會咁樣.
其實佢仲有個好似廁所水箱咁既閘掣可以穩定上水倉水位,我都買左不過冇裝,怕會易甩喉
作者: fisher77    時間: 2017-3-23 19:15:16

師兄。吾好意思。想請問下。你換水既步驟。可指教下嗎
作者: k88i    時間: 2017-3-23 19:38:14

冇乜特別,熄泵,抽缸水,加返水去缸滿水位(個盒有條線),再睇下沙缸夠唔夠水(第一次裝個盒果時做左記號),之後開泵
作者: k88i    時間: 2017-3-23 19:38:57

師兄試左未?得唔得?
作者: fisher77    時間: 2017-3-23 19:58:38

未知。未放工。哈
作者: fisher77    時間: 2017-3-23 20:03:21

希望整到啦。尋晚攪左成晚。今日個魚缸。上吾到水。只係開左個做浪泵。希望反到去無事。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2