海水領域 SeaFishZone

標題: 請問各位C兄每週除換水外會加咩元素比珊瑚呢? [打印本頁]

作者: Sallytung    時間: 2017-6-14 09:17:54     標題: 請問各位C兄每週除換水外會加咩元素比珊瑚呢?

請問各位C兄每週除換水外會加咩元素比珊瑚呢?

我每週換1/5 水, 加硝化細菌, 碘同鍶. KH 同 CAL.
養豬肉, 樓扣, 葵.

樓扣大開, 葵都OK, 豬肉成日掉下一兩粒, 唔明.
作者: Sallytung    時間: 2017-6-14 09:25:07

溫度 26, 鹽度 1.023-24, (有魚), PH 8.0, PO3: 0
作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2017-6-14 11:21:08

我加碘同鎂
作者: thomaschan2014    時間: 2017-6-14 18:27:40

每週換1/5 水,  你個缸幾多L水??
我每兩星期加碘、AB水或CAL.

作者: Sallytung    時間: 2017-6-15 13:50:41

thomaschan2014 發表於 2017-6-14 18:27
每週換1/5 水,  你個缸幾多L水??
我每兩星期加碘、AB水或CAL.

我得40L 迷你缸. 我都聽C兄講用AB 水, 究竟有咩作用呢? 我已經覺得自己落得太多野.
作者: Sallytung    時間: 2017-6-15 13:53:24

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2017-6-14 11:21
我加碘同鎂

C 兄, 棵豬肉新買的, 佢都開, 但間唔中掉一兩位落尼, 是否正常呢?
作者: Sallytung    時間: 2017-6-15 14:07:18

C兄請看看,有時細,有時大。

圖片附件: 珊瑚.jpg (2017-6-15 14:05:45, 137.61 KB) / 下載次數 27
http://seafishzone.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTE0OTI2fDA3ZDJjNjUyfDE3MTQ4Njk3NjV8MHww

作者: thomaschan2014    時間: 2017-6-17 08:13:44

Sallytung 發表於 2017-6-15 13:50
我得40L 迷你缸. 我都聽C兄講用AB 水, 究竟有咩作用呢? 我已經覺得自己落得太多野.

Ab水,一枝是增鈣、一枝是增KH硬度,40L水,每兩星期落一次,每枝一樽蓋份量,不要與換水日期一齊落,避免過量

作者: thomaschan2014    時間: 2017-6-17 08:15:16

Sallytung 發表於 2017-6-15 14:07
C兄請看看,有時細,有時大。

炮仗花暗光,豬肉好光,睇落似唔夠光,唔夠藍光

作者: garylook    時間: 2017-6-17 14:27:22

40L水幾件珊瑚換密少少水就咩都唔使加
作者: Sallytung    時間: 2017-6-17 22:43:06

thomaschan2014 發表於 2017-6-17 08:13
Ab水,一枝是增鈣、一枝是增KH硬度,40L水,每兩星期落一次,每枝一樽蓋份量,不要與換水日期一齊落,避免 ...

明白帥兄,唔該

作者: Sallytung    時間: 2017-6-17 22:46:16

thomaschan2014 發表於 2017-6-17 08:15
炮仗花暗光,豬肉好光,睇落似唔夠光,唔夠藍光

情況尼兩天變得很壞,我放高左,但未見改善=(

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2