海水領域 SeaFishZone

標題: 3年珊瑚缸之前冇DIP開珊瑚,現在DIP 番有冇用? [打印本頁]

作者: raymondwmh    時間: 2017-9-12 23:11:30     標題: 3年珊瑚缸之前冇DIP開珊瑚,現在DIP 番有冇用?

請問CHING

3年32"RT珊瑚缸之前冇DIP開珊瑚,如果現在拿出來DIP 番有冇用? 對魚有冇影響?

因有時深夜見到珊瑚要捉蟲.  

麻煩哂!

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2017-9-12 23:49:47

成缸都有點dip
作者: raymondwmh    時間: 2017-9-13 00:39:50

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2017-9-12 23:49
成缸都有點dip

thks,  成缸點dip? 請教下?係未每件珊瑚拿出來dip.生物石太多是否也拿出來dip? thks

作者: 肥嘟嘟河馬仔    時間: 2017-9-13 05:47:41

蟲可以dip死蛋未必得
作者: Messi_sunshine    時間: 2017-9-13 13:31:51

買d生物去捉吧; 如雀科魚, 蝦, 蟹。。。
作者: raymondwmh    時間: 2017-9-13 15:03:30

Messi_sunshine 發表於 2017-9-13 13:31
買d生物去捉吧; 如雀科魚, 蝦, 蟹。。。

thks a lot

作者: 小魚毛    時間: 2017-9-13 22:22:11

「成缸都係」,dip仍然係必要,起碼要止咗咳先。dip就一定要起珊瑚出缸呢浸,生物石都一樣,係大工程,不過要做嘢就要咁。
dip完之後就再用生物對付蟲蛋。
如果唔dip而就咁放生物落缸,真係唔知要放幾多至做到嘢。

又不過樓主最好check清楚係咩蟲先,就咁多蟲唔一定等於對珊瑚有害,一定要見到啲珊瑚被咬(退色、脫皮),咁至可以肯定係蟲災。

作者: raymondwmh    時間: 2017-9-14 13:33:39

小魚毛 發表於 2017-9-13 22:22
「成缸都係」,dip仍然係必要,起碼要止咗咳先。dip就一定要起珊瑚出缸呢浸,生物石都一樣,係大工程 ...

thank you so much.  就係發現雙色寶石花退色,馬上行動先。

歡迎光臨 海水領域 SeaFishZone (http://seafishzone.com/) Powered by Discuz! X2