海水領域 SeaFishZone

樓主: hung128
打印 上一主題 下一主題

DIY 朋友LED 朋友滴定泵 [複製鏈接]

hung128 發表於 2012-3-8 18:07
你見到入面都冇咩就知簡單啦 不過你好彩 個盒係絕版 因為朋友公司部機整完d盒就打左柴

WOO 果然係大佬雄留返個盒比我呀∼

hung128 發表於 2012-3-8 17:06
其實唔加控制器 係會易d既 但係我一開始由最普通既開關 加入控制器 漸開漸關 寫埋程式都係用左一日時間 包 ...

師兄你本身對電子野有認識?一日咁快……但係我完全零電子知識架…
呢個燈大概budget用左幾多?

最佳新人

wonderful 發表於 2012-3-8 17:39
咁簡單師兄幾時教吓我呀

非常簡單 用穩壓板 作控制器 控制開關時間 vr做微調  解決大陸泵隻隻唔同快慢問題 常開開關 點解要用六腳 因為先前試驗果時 發現換完藥水 條喉會入左空氣 又要插控制器去電腦度教返佢行一陣 先會冇空氣
所以加左呢隻六腳常開開關 佢既好處係  唔按 係行控制器 按下泵頭會全速開動 到喉內冇空氣就放手 回復控制器控制 用控制器好處係 一日 幾時落幾多都得 或者係一星期內邊日落邊d又得 用程式寫 非常簡單 當然 如果落太少就會有唔夠電起動問題出現 所以0.5ml以上一次 我覺得最穩定 10ml差距我試驗最多差0.3ml  當然都有唔好 改份量又要插電腦改

最佳新人

jojo 發表於 2012-3-8 17:33
咁簡單既咩????

你見到入面都冇咩就知簡單啦 不過你好彩 個盒係絕版 因為朋友公司部機整完d盒就打左柴

super pro!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

咁簡單師兄幾時教吓我呀

hung128 發表於 2012-3-8 17:19
個dosing 我同你返齊料 你應該三個鐘內可以整好

咁簡單既咩????

最佳新人

jojo 發表於 2012-3-8 15:44
大佬雄!!!!!唔該晒呀
講堅盞燈超靚呀
下次教我自己整DOSING∼

個dosing 我同你返齊料 你應該三個鐘內可以整好

最佳新人

bartholomew 發表於 2012-3-8 15:56
對電子只有少少認識。想問下,限制電流係用特別零件定係用電阻?

電阻 但係其實唔用都得 只要寫程式果時 用電流錶睇住電流 去到理想電流時用程式限制輸出 一樣可以

最佳新人

license 發表於 2012-3-8 15:36
盞燈好正…好似好難整咁…………
Diy led d材料師兄係邊度買架?如果淨係整開關唔加控制器會唔會 ...

其實唔加控制器 係會易d既 但係我一開始由最普通既開關 加入控制器 漸開漸關 寫埋程式都係用左一日時間 包埋改線路 所以我係你既話一定會學 (哈哈 又毒緊d師兄添)
一開始 見意先 做好控制漸開漸關 之後先改個手動中途開關 一步一步會比較易整d
材料係深水埗一個教我玩既大師兄度可以買齊 包括個燈殼 控制器我呢隻要係荃灣買 唔用呢隻 大師兄都有隻控制器係 白仔師兄自已研發既 但係大師兄呢期好忙 料可能要預訂

大佬雄!!!!!唔該晒呀
講堅盞燈超靚呀
下次教我自己整DOSING∼

盞燈好正…好似好難整咁…………
Diy led d材料師兄係邊度買架?如果淨係整開關唔加控制器會唔會易啲?

最佳新人

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-3-8 13:35
我見到隻腳

隻腳唔係diy嫁 @.@

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我見到隻腳
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

Pro !

最佳新人

多謝大家觀賞有咩想玩大家提意下 搵野玩下啦

最佳新人

1398killer 發表於 2012-3-8 09:39
洪記,開番檔啦,好店呀“!!!

都係多得大師兄無私既教導同幫助 所以唔好講開檔喇
各位師兄想整 大家可以一齊研究嫁

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

最佳新人 活躍會員 論壇元老

厲害呀