海水領域 SeaFishZone

樓主: SantaMonicaHelp
打印 上一主題 下一主題

消除魚缸裡的綠絲藻,汽泡藻, 草皮狀藻和紅泥藻最簡單+最低成本的方法 [複製鏈接]

論壇元老

D左個燈架 掛係背濾 , 3w LED ,要照18小時燈 ? thx thx   

SantaMonicaHelp 發表於 2012-6-23 05:51
需要清理了∼

这是UAS还是waterfall?

背濾waterfall,設計簡單效果又好

請問你們都是用2700k的嗎?最近想換6500k的看看能出什麼藻

論壇元老

SantaMonicaHelp 發表於 2012-6-23 05:48
如果水流是自上而下的,那就是waterfall version, 可行,但是你需要direct 光照。

Thx

direct 光照 用 普通黃光 , 紅光 還是藍光 較好?

zero 發表於 2012-6-19 06:32

需要清理了∼

这是UAS还是waterfall?
.
My name is ??. I work for SantaMonica.

dicky826 發表於 2012-6-21 18:41
請問我放一塊細格仔膠網係背濾~

唔打氣,靠背濾既水流

如果水流是自上而下的,那就是waterfall version, 可行,但是你需要direct 光照。

.
My name is ??. I work for SantaMonica.

論壇元老

請問我放一塊細格仔膠網係背濾~

唔打氣,靠背濾既水流
唔打燈翔燈,靠太陽6-8 hours 曬到

可行嗎?

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

vsvs 發表於 2012-6-13 16:57
咁咪要加氣泵?會唔會令pH下降??
等我係新缸試下先

scrubber makes the PH goes up by 0.1-0.2
.

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

其實簡單做返隻落水版本
加幾塊膠板係落水漕,加燈照

又或者......用燈照滴流槽啲黑波,可能都可以生藻(不過面積唔夠大)
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

等我係新缸試下先

快D試下。。。。再教我點整。。。。。。
西约拉拉拜拜啰

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

等我係新缸試下先
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

The new Hang-On-Glass UAS with bubble remover:

.

地板
OK some growth pics...

Floyd R Turbo on the GIRS site:

Rkyrickstr on the TF site:

Ruddybop on the MFK site:

Fishuntbike on the scrubber site:

And mine...

.

最佳新人 活躍會員 熱心會員

板凳
1星期唔去魚街得唔得

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/