海水領域 SeaFishZone

樓主: calvinfff
打印 上一主題 下一主題

成長編系列 - 灰仙 [複製鏈接]

2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-6-27 00:53
C兄 全缸照, 想及下D石佈景偷下師

我亂咁黎架咋,   純生物石缸冇珊瑚,  因為 NO3 唔太穩定,  而家5左右

今晚影張相大家交流一下,  我見你兩個缸又大又正
暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-6-27 11:06
我亂咁黎架咋,   純生物石缸冇珊瑚,  因為 NO3 唔太穩定,  而家5左右

今晚影張相大家交流一下,  我見你 ...

真係DREAM 缸, 生物石加魚, 以前玩過生物石, 加厚沙, 魚加星胆蝦, 可惜冇Q缸加手痕入魚, 逃唔過白點, 結果放棄所有生物及石
西星班, 老虎班, 火點, 黃腳立, 深水泥孟.

calvinfff 發表於 2014-6-27 11:06

今晚影張相大家交流一下,  我見你 ...

哈哈 同道中人, 硬係覺得冇生物石同底沙就冇feel, 硬係要D魚係石中穿插至開心不過唔止好睇咁簡單, 有左紫苔D魚鮮色D,水清D同更穩定,病都小好多架
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

至愛仙魚 發表於 2014-6-27 13:43
哈哈 同道中人, 硬係覺得冇生物石同底沙就冇feel, 硬係要D魚係石中穿插至開心不過唔止好睇咁簡單 ...

做到生態平衡就最開心, D魚真係冇乜病痛
我個缸應該快會出紫苔
暫時停賽

至愛仙魚 發表於 2014-6-27 13:43
哈哈 同道中人, 硬係覺得冇生物石同底沙就冇feel, 硬係要D魚係石中穿插至開心不過唔止好睇咁簡單 ...

石多過魚的48吋缸  

暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-6-28 00:55
石多過魚的48吋缸

我D石鍾意珊瑚型狀, 多孔的藏菌多很多,又有立體感我的石因早前落藥生了紅苔, 要落清紅苔劑浸個多星期殺滅紅苔,現 開缸一星期已開始長啡苔,有菌喇,不過要等兩個月左右至有紫苔看片
影片太細唔覺, C兄有否留意有水影, 打係魚身同石度真係靚好多架!以前冇比較,哈哈 魚缸完來一定要有水影蕩下蕩下至有feel

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

至愛仙魚 發表於 2014-6-28 02:08
我D石鍾意珊瑚型狀, 多孔的藏菌多很多,又有立體感我的石因早前落藥生了紅苔, 要落清紅苔劑浸個多 ...

見到你個缸咁長真係 happy……左至右掃好耐先至掃完  
暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-6-28 18:20
見到你個缸咁長真係 happy……左至右掃好耐先至掃完

香港寸土寸金, 高空發展也很美C兄的佈石真有一套

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

石多過魚的48吋缸

☉︹☉

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

至愛仙魚 發表於 2014-6-28 02:08
我D石鍾意珊瑚型狀, 多孔的藏菌多很多,又有立體感我的石因早前落藥生了紅苔, 要落清紅苔劑浸個多 ...

好長………………缸几大?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

石多過魚的48吋缸

你條pk好正

深水角 發表於 2014-7-1 13:44
好長………………缸几大?

版主大人, 此乃八尺亞加力膠缸一個

至愛仙魚 發表於 2014-7-1 13:58
版主大人, 此乃八尺亞加力膠缸一個

哇!Q缸都咁堅

Anter 發表於 2014-7-1 14:11
哇!Q缸都咁堅

暫時Q, 遲D做主缸

至愛仙魚 發表於 2014-7-1 14:18
暫時Q, 遲D做主缸

想問c兄 用亞加力膠造咁大個缸系咪唔容易爆,用玻璃比較重又怕冷縮熱漲容易爆。因為小弟想換個60吋缸想参考多啲意見。Thx

Anter 發表於 2014-7-1 14:30
想問c兄 用亞加力膠造咁大個缸系咪唔容易爆,用玻璃比較重又怕冷縮熱漲容易爆。因為小弟想換個60吋缸想&# ...

亞加力膠缸好處是輕,我這8尺缸兩個人就可抬動, 比玻璃清晰很多,因不反光, 正面看像無野隔住,只望到魚同水 比玻璃耐用, 我個用左10幾年啦!不過唔好高過25寸, 否則會變小小弧形, 勿偷工減料, 儘量要厚, 用一世都唔會爛

深水角 發表於 2014-7-1 13:45
你條pk好正

佢有一輪明月…… king 同一水幾條都係咁正
暫時停賽

至愛仙魚 發表於 2014-7-1 14:52
亞加力膠缸好處是輕,我這8尺缸兩個人就可抬動, 比玻璃清晰很多,因不反光, 正面看像無野隔住,只望到魚同水 ...

超強
暫時停賽

兩個月之後......灰仙BB樣已經冇左, 仲做埋 "大眾沙包",  連睡衣都抽佢水

暫時停賽