請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 7253|回復: 35

Ab8000 up問題 [複製鏈接]

最佳新人

我個40吋缸用緊Pj9000, 6分上水,一出二,已經用軟喉駁上去,但條喉都震到好嘈,接受唔到,所以想換個AB8000 upDC泵,我諗應該會改善到?
但8000 up本身1吋2出水,如果我上主缸前1吋2刁番做6分有冇問題?同埋會唔會有呢個size刁士賣?

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

Ab8000有得調速,你系控制器上行60%咪得羅,
寸二刁至六分有刁士賣,
不過我寧願刁到一寸出三水位。

最佳新人

1398killer 發表於 2018-1-7 10:06
寸二刁至六分有刁士賣,

感謝,咁我晏出去買埋個泵同刁士
我都想刁到一吋,但個缸鑽孔位本身set六分,我想改都改唔到...
定係你到主缸刁番大佢?

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

刁番大就無意思,如果開左,照行6分吧

最佳新人

1398killer 發表於 2018-1-7 10:38
刁番大就無意思,如果開左,照行6分吧

好的,麻煩哂

PJ9000你用6分上水一定頂泵,最少要1吋上水

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

,聽清楚邊個位出聲,如果係因為觸及玻璃,可以用黑綿墊一下
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

上水管太细,例如3000到6000要用25上水管,8000以上要用32上水管,如果你的缸上水管是25那你就不要选择8000或者12000,因为流量在25管的情

上面是某大陸dc泵制造商講

最佳新人

ybkwok 發表於 2018-1-7 11:05
,聽清楚邊個位出聲,如果係因為觸及玻璃,可以用黑綿墊一下

係條喉震得好勁,震到上去缸上面出水口都仲震得好勁同嘈

最佳新人

ab12389 發表於 2018-1-7 11:00
PJ9000你用6分上水一定頂泵,最少要1吋上水

呢個我都知道,但因為本身上手缸係咁set,我想改都冇得改,唯一方法就係換做DC泵...

有無底座,有底座去加膠腳,或吸盤。

最佳新人

ab12389 發表於 2018-1-7 12:24
有無底座,有底座去加膠腳,或吸盤。

冇...佢之前用黑棉墊

最佳新人

1398killer 發表於 2018-1-7 10:06
寸二刁至六分有刁士賣,

已買刁士,晏出埋去埋個泵就安裝

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

ninoxmarco 發表於 2018-1-7 14:07
已買刁士,晏出埋去埋個泵就安裝

只泵整體相當靜,
慢慢玩啦。

你買8000L泵,但控制到佢行6000L,咁其實買6000L會否化算D

最佳新人

sun.sun 發表於 2018-1-7 16:22
你買8000L泵,但控制到佢行6000L,咁其實買6000L會否化算D

如果我之後再換大少少個缸,8000就用得著了
唔洗再換泵
By the way, 你係新?

換大缸,8000L又唔多夠

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

其實將來就算搬個大缸,
當你700升水,
用呢只刀夠……
而家器材咁多,
水循環有得水量8-10倍,
乜刀夠啦,
仲系當年400升水用過pj9000咩,
冇意思啦。

最佳新人

1398killer 發表於 2018-1-7 21:44
其實將來就算搬個大缸,
當你700升水,