請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4645|回復: 7

O3機一問 [複製鏈接]

請問用臭氧機可唔可以養LPS

NP9879 發表於 2018-1-15 04:53
可以,但你點解要用先?

因為我個係背滴缸, 過濾位置有限, 只放到化氮同環, NO3&PO4 始終都降唔到, 所以希望用O3機去降低NO3&PO4, 但又怕D臭氧連珊瑚都殺死埋.

o3係降唔到no3&po4!扒下文先拉!唔好亂來!要降no3&po4有好多方法!自己搵個自己個缸架拉!

palmantsai 發表於 2018-1-17 23:06
o3係降唔到no3&po4!扒下文先拉!唔好亂來!要降no3&po4有好多方法!自己搵個自己個缸架拉!

係邊可以找到O3機有關參考文章.

上網打海水除no3

palmantsai 發表於 2018-1-18 06:36
上網打海水除no3

THX CHING 找到了有關O3文章.

樓主請睇清楚樓上ching點答你先!唔好知啲唔知啲就亂加o架餐!!

NO3同O3係兩樣嘢呢,唔可以搞錯!

O3(臭氧)可以消毒殺菌、除臭,從而改善水質,但呢啲同減NO3無直接關係,最多只可以話佢有助減少缸中生物o排泄物或食物殘渣轉化成NO3等污染物,但咁只係有限程度,絕對比唔上你控制餵飼量有效。所以03機肯定唔係你諗咁用呢減NO3!相反,如果使用不當(例如將O3直接打入生物環,就會殺死硝化細菌),有機會削減硝化系統o既功效。
呢篇嘢講得好清楚臭氧有咩效用,自己慢慢刨:臭氧機的論述與運用

NO3(Nitrate 硝酸鹽)係化合物,唔係細菌,所以臭氧對佢起唔到作用。相反,水族系統中減NO3 o既方法,主要就係不同的細菌呢分解(ie.硝化作用),同減PO4 o既情況類似,加藥水、煲豆就係呢類;或者用吸附性o既濾材--火山石(玩家多叫「石仔」),呢吸取水中o既 NO3、PO4等營養鹽化合物。

所以O3機主要係FOT用多,RT要解決 NO3同PO4問題,高階玩石仔系統,中階便捷揀豆豆或通粉,初階可以就咁試o下加藥水(減NO3\PO4專用硝化菌水)。

一般生物環都好易產生大量NO3,唔適合RT缸用,佢同O3機都係FOT缸o既器材,唔多啱用落珊瑚缸度,唔好以為養到魚就可以養埋珊瑚!

已了解了, 感謝各位 CHING