海水領域 SeaFishZone

查看: 6422|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

E生蝦個肚有卵! [複製鏈接]

樓主
尋晚睇睇下先發覺兩隻E生蝦都成肚卵,綠黃色,好鬼多,第一次見,突然不知所醋!兩隻蝦都只係養左兩三個月,大得好快!

請問有無Ching尐E生曾經成功孵化過??要乜野既環境、設備先有機會孵化到呢?可唔可以分享下!

論壇元老

沙發
我只醫生蝦一個月度生一次,在主缸中好多飛來飛去好快被慮水吸晒!後來一見到有卵就留意見牠D小卵開始有髦時把陷隔開養大約二至三天小蝦便會分派出世(我只多數在深夜出世)但是我見到蝦B頭四天只生生猛但是由第五天開始慢升仙到左八天後無晒我試過比好多不同野比牠食但都係!!!!我現問緊養水晶蝦斑人蝦B食D咩但是冇回音!!可能是商業秘密!!師兄如果你成功紀得話我知!

尊貴商戶

低調老海鮮

板凳
頭1~21日隔離及用綠水/輪蟲啦.
缸中放多d 水草.之後試BBS.
90452338 WhatsApp

論壇元老

地板
隔離,,係吾係用超密綱隔開,定係轉個迷你缸仔,多B水草係咩來?仲有BBS又係咩來?謝謝!.

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

sung 發表於 2012-8-31 17:17
隔離,,係吾係用超密綱隔開,定係轉個迷你缸仔,多B水草係咩來?仲有BBS又係咩來?謝謝 ...

兜去沙缸養,要微光,加多d水草落去比佢地哩埋,bbs係豐年蝦bb,
不過...醫生蝦既生長速度係好慢好慢....你要好有耐性....

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

孵化唔難...養到佢成形要好長好長好長既時間....

論壇元老

謝謝師兄!!請問師兄最好係養咩草呢?

版主

繁殖學研究生

sung 發表於 2012-8-31 18:18
謝謝師兄!!請問師兄最好係養咩草呢?

提子草,羽毛草比較易養

論壇元老

很高興各位chings既回覆!
我已經捉左隻去沙缸試養4天了,本身有個什麼孵化小缸,不過唔知到時尐蝦仔會唔會去到下面果格。
我有少少紅提藻,而家搵緊羽毛藻,好難搵!!

http://youtu.be/As0FzJkm7uc

南海洋 發表於 2012-8-31 15:13
頭1~21日隔離及用綠水/輪蟲啦.
缸中放多d 水草.之後試BBS.

請問綠水/輪虫係咪需要自已培植?請問有無相關資料可以參考?

版主

繁殖學研究生

yoowicked 發表於 2012-9-1 11:53
請問綠水/輪虫係咪需要自已培植?請問有無相關資料可以參考?

你要既資料係置頂

司空火兒 發表於 2012-9-1 18:20
你要既資料係置頂

係喎!我完全無留意.....

How is it now?