海水領域 SeaFishZone

查看: 8257|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

個缸成30度呀! 點算? [複製鏈接]

樓主
個缸未開做流都正常, 26.5度, 但開左做流, 升到30度, 點算呢? 幾多度最好?

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
長期30度好耐了
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

板凳
我的天天都28~29
一個星期唔買魚我真係唔得

地板
無問題嗎? 會唔會有D魚養唔到呢?

論壇元老

~~心無罣礙~~

你養咩魚?
有部份魚係受唔到高溫
一個人的快樂...

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

係呀,我個缸都係KEEP住30度架.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

30度
點算...買水冷攪掂25度

紐扣迷 發表於 2012-8-29 01:26
30度
點算...買水冷攪掂25度

論壇元老

開冷氣 28 -29 度

用時間制開冷氣機四個鍾開一次
觀塘成業街成運工業大廈609室
9235 4628 蕭先生
Facebook 專頁
https://www.facebook.com/seadragonhong

fung5900 發表於 2012-8-28 23:05
你養咩魚?
有部份魚係受唔到高溫

例如呢? 小丑?

因為又無養珊瑚, 只玩FOT, 要加制冷, 好似愈來愈多野, 又洗錢, 所以如無必要, 都唔想加, 咁即係30度都ok嗎?

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

tom 發表於 2012-8-29 11:25
因為又無養珊瑚, 只玩FOT, 要加制冷, 好似愈來愈多野, 又洗錢, 所以如無必要, 都唔想加, 咁即係30度都ok嗎 ...

唔養賊仙,太后.......呢頖怕熱既魚,應該問題唔大既
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

陸判 發表於 2012-8-29 11:34
唔養賊仙,太后.......呢頖怕熱既魚,應該問題唔大既

其實養賊都可能都得, 因我條賊買返嚟頭五日都係30-31度水, 條賊完全OK
http://www.seafishzone.com/forum ... &extra=page%3D1
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

Lewis_Lo 發表於 2012-8-29 12:56
其實養賊都可能都得, 因我條賊買返嚟頭五日都係30-31度水, 條賊完全OK
http://www.seafishzone.co ...

賊仙我未養過,不過大部分CHING都話賊仙唔熱得

論壇元老

~~心無罣礙~~

tom 發表於 2012-8-29 11:20
例如呢? 小丑?

小丑就冇問題
一個人的快樂...

我33度, D魚一D問題都冇(太后)

我個缸都成30.5度最高,  無水冷,都無問題
法仙, 太后, 黃尾灰, 阿拉伯, 藍圈(登基ing), 藍仙,一幢, 耳班,金毛巾,火焰, 半月, 藍吊, 金眼吊, 背心小丑2, 公子小丑2, 金背狐, 醫生, 燈尾魔, 青魔, 黃尾藍魔

監督員

清道夫

waynecheng 發表於 2012-8-29 21:22
我33度, D魚一D問題都冇(太后)

33度水,養太后