海水領域 SeaFishZone

查看: 3077|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

換水之後化氮打唔到上杯底 [複製鏈接]

樓主
換水之前個化氮一直都冇問題!轉新缸新化氮第一次換水!細佬用reeflive d 131 !換水之前係開第5度!換完水開到第9度都係上唔到!

沙發
我剛相反,調到最細也爆水

板凳

地板
KeiK 發表於 2018-2-6 23:48

我今朝起身都爆哂杯

師兄我依家用Reeflive D201一個月 有相同經驗,可以幫到你!你首先將支化氮校第3度,之後立即內較第8度,同時搖動化氮樽生,就可以 。因為化氮要外黎助力先推到氣上去。短時間較大佢先有足夠衝力,推水上樽去!
主缸:48吋長x20吋闊x見水30吋(連沙缸677升水)魚:小丑魚:野生公子x1, 畢加索x1, 黑加索x1, 黑索雪印x1, 黑丑火公x1, 澳洲藍間新娘x1, 黑丑x1/吊魚:藍吊4吋,紫吊4.5吋x1, 紅海騎士6. 5吋/仙魚:澳洲仙5吋x1, 台灣紫月6.5吋x1, 藍面4.5吋,法仙5吋,藍仙3吋x1,阿拉伯3.5吋x1,火焰2.5吋x1/碟魚:關刀6吋x1,日蝕3吋x1

順帶一提呢個牌子,係唔錯既!價錢合理,做到野抵買!第一次買, 之前用 b m c5唔夠力,所以換這支!
主缸:48吋長x20吋闊x見水30吋(連沙缸677升水)魚:小丑魚:野生公子x1, 畢加索x1, 黑加索x1, 黑索雪印x1, 黑丑火公x1, 澳洲藍間新娘x1, 黑丑x1/吊魚:藍吊4吋,紫吊4.5吋x1, 紅海騎士6. 5吋/仙魚:澳洲仙5吋x1, 台灣紫月6.5吋x1, 藍面4.5吋,法仙5吋,藍仙3吋x1,阿拉伯3.5吋x1,火焰2.5吋x1/碟魚:關刀6吋x1,日蝕3吋x1