海水領域 SeaFishZone

查看: 4396|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

葵糧同珊瑚糧有沒區別 [複製鏈接]

樓主
有沒邊隻介紹

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
葵剪蝦肉餵就得
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
有沒藥水

地板

所謂葵糧,其實都係啲混有浮遊生物之類o既水劑,好多生產商同舖頭都唔會分係珊瑚糧或者葵糧。

但問題係呢類水劑糧,對餵食珊瑚或者葵呢講都係比較麻煩o既選擇,隨缸投放,隻葵吸收有限,兼且容易污染水質,除非你有心力次次定點投放(用罩之類衿實隻葵呢餵)。所以事實上大多RT玩家都少用所謂葵糧或者珊瑚糧,好似版主推介咁,直接剪碎蝦肉餵畀隻葵仲方便有效得多。

其實個人唔主張餵珊瑚,水質好,有足夠光照、水流,一般sps同lps都可以生得好好;葵都一樣,做好以上三點遠比餵食重要。況且只要有小丑共生,小丑魚o既吞吐式進食習性會令隻葵可以分享佢地o既食物。再者,一般餵魚時,魚糧飄過或者跌落到上面,隻葵都會進行捕食,所以唔需要擔心隻葵無嘢食。

珊瑚同葵都係靠體內o既共生藻吸收陽光製造食物,捕食只係補充性質。所以唔好聽啲奸商老點,以為養珊瑚養葵就一定要餵嘜餵物;餵魚o個陣o係隻葵附近放啲糧、再加埋小丑共生餵食,就已經足夠,就算餵蝦肉都係「間唔中」餵就夠。有時間有資源,搞好個缸o既燈具、過濾同造流系統更實際。

yip08502 發表於 2018-2-15 00:42
有沒藥水

「藥水」唔同糧。

以RT玩家o既習慣呢講,藥水除咗係指有「藥性卅治病作用」o既水劑之外,亦都指一啲「元素補充劑」。元素(例如鈣、鎂之類)並非珊瑚或者葵o既食物,佢地存在於海水中,珊瑚就依靠吸收呢啲元素呢幫助佢地生長,RT內o既珊瑚飼養密度高,水中o既元素吸收得快,所以要用「藥水」呢補充,咁樣比換水更方便有效。

不過無聽過有玩家話海葵會「吸收元素」,所以亦都無聽過有咩「藥水」啱畀海葵用。