海水領域 SeaFishZone

查看: 4186|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

請教化氮漏泡問題.. [複製鏈接]

樓主
NAC 3.5漏泡問題,請問各位有咩方便可以解決呢?謝謝幫忙。。

沙發
師兄你新機定用開一直漏?成缸細泡定其他位置漏?我以前也是用nac3.5

板凳
Kimming6990 發表於 2018-2-26 12:02
師兄你新機定用開一直漏?成缸細泡定其他位置漏?我以前也是用nac3.5

剛剛二手收回來的,一開化氮出水口就噴到成缸都係細泡。 聽師兄講有磨合期 ,唔知關唔關事呢。。見到d泡由化氮教泡位枝棍個窿出嚟 哈哈

地板
inin 發表於 2018-2-26 13:35
剛剛二手收回來的,一開化氮出水口就噴到成缸都係細泡。 聽師兄講有磨合期 ,唔知關唔關事呢。。見到d泡由 ...

化氮器沉水幾寸深??
化氮器座高d, 調節出水口較細d..把泡從樽內谷上收集杯。
依家你既情況係: 樽內太多泡上唔切,泡就當然會從出水口走出來

arfaifai 發表於 2018-2-26 16:52
化氮器沉水幾寸深??
化氮器座高d, 調節出水口較細d..把泡從樽內谷上收集杯。
依家你既情況係: 樽內太多 ...

浸水位大約係樽身既一半,我已經將枝棍仔扭多少少,盡量將d泡推高少少,希望慢慢有改善啦~唔該師兄....

不過我有少少唔明點解QQ呢d細化氮都有一件生化綿隔泡,反而大支既化氮就冇,奇怪奇怪

inin 發表於 2018-2-26 22:19
不過我有少少唔明點解QQ呢d細化氮都有一件生化綿隔泡,反而大支既化氮就冇,奇怪奇怪

因為QQ通常掛在主缸,樽身又矮又細,都行600L/H泵,D泡好大機會湧出來
3.5通常放在濾糟中,而且行1000L/H 泵,相對樽身又大又高,D泡有機會被迫上樽頂收集杯, 如果出水口再加海棉,就好有機會經常爆水

arfaifai 發表於 2018-2-27 09:16
因為QQ通常掛在主缸,樽身又矮又細,都行600L/H泵,D泡好大機會湧出來
3.5通常放在濾糟中,而且行1000L/ ...

原來係咁....唔該晒師兄