海水領域 SeaFishZone

查看: 10458|回復: 36
打印 上一主題 下一主題

皮革問題 [複製鏈接]

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
早幾日買
買返來都靚靚仔仔
但過左兩日就出現左咁樣情況
想問問係乜
有冇得救
之前有一隻皮革都係咁,睇住佢慢慢咁死!

論壇元老

魚壇狂人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
um~~要等皮革大王 啤仔on可能幫到你
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

論壇元老

大大狼狗

板凳
kenny819 發表於 2012-9-4 00:34
um~~要等皮革大王 啤仔on可能幫到你

我之前有一隻都養左好耐
但起左d咁野
就睇住佢唔識開
仲慢慢夫委

論壇元老

魚壇狂人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

地板
皮面果d野捽吾摔得甩??

論壇元老

大大狼狗

kenny819 發表於 2012-9-4 00:41
皮面果d野捽吾摔得甩??

摔得甩

論壇元老

大大狼狗

但個平好明顯會傷左!

最佳新人 活躍會員 論壇元老

比野咬?

論壇元老

魚壇狂人

heary 發表於 2012-9-4 00:44
但個平好明顯會傷左!

浸下碘 再用大流吹 睇下有冇改善先
其他就等d高手意見 小弟 不才

論壇元老

大大狼狗

LAM 發表於 2012-9-4 00:48
比野咬?

係凸出唔係凹入喎

最佳新人 活躍會員 論壇元老

轉個位試下! 皮革係咪要大流大光咖?

論壇元老

大大狼狗

kenny819 發表於 2012-9-4 00:49
浸下碘 再用大流吹 睇下有冇改善先
其他就等d高手意見 小弟 不才

試下啦

論壇元老

大大狼狗

LAM 發表於 2012-9-4 00:51
轉個位試下! 皮革係咪要大流大光咖?

其實都放到好頂
都幾大光
唔知會唔會曬親

heary 發表於 2012-9-4 00:54
其實都放到好頂
都幾大光
唔知會唔會曬親

放邊個位置睇品種而定
不如去買樣野 DIP 下佢 (海X世界 $180 枝,缸外用五至十分鐘)
DIP 果陣用棉花棒輕輕抹走表面死皮

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

買支dip浸下佢,浸完放落缸搵個暗少少有流既位比佢。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

似傷咗,細菌感染
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

大大狼狗

jackyn 發表於 2012-9-4 01:42
放邊個位置睇品種而定
不如去買樣野 DIP 下佢 (海X世界 $180 枝,缸外用五至十分鐘)
DIP 果陣用棉花棒輕 ...

唔該

論壇元老

大大狼狗

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-4 07:30
買支dip浸下佢,浸完放落缸搵個暗少少有流既位比佢。

河管知唔知果d係乜家伙

論壇元老

大大狼狗

vsvs 發表於 2012-9-4 09:41
似傷咗,細菌感染

可以做d乜呢

我之前都試過抹走表面死皮但唔work....會越來越大.....
我最後要cut走半件皮革才好.....一定要cut深D...我最先cut小小都停唔到.

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

見到即係開刀
仲有我有理冇理每日落碘(200L水1ML),咁耐所有皮都冇事,係多啲草生啫
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔