海水領域 SeaFishZone

查看: 9261|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

皇帝同聖帝有乜唔同 [複製鏈接]

樓主
請高手發表

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發
睇下我地個 (海洋資料庫) 就有得睇對比!

板凳
ice28720 發表於 2012-9-7 21:33
睇下我地個 (海洋資料庫) 就有得睇對比!

分別係貴同平?

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

地板
留心睇下分別在邊到!

ice28720 發表於 2012-9-7 21:49
留心睇下分別在邊到!

睇唔出、請說明。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

聖圈就係聖旦島既圈,藍圈就好多地方捉既既藍圈.
咁好似聖圈呢.就好似藍得黎又帶紫,而紫得黎又帶藍咁.D魚友係咁講.

[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

聖帝

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我識聖帝貴D
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-7 22:22
我識聖帝貴D

我只夠$買賓帝

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

塊面好肥呀...
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

光頭仔 發表於 2012-9-7 22:34
我只夠$買賓帝

{:6_206:}我連賓帝都買唔起
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

超級版主

永久禁言

魚型態、魚紋路粗幼、顏色、有尾劍或冇尾劍、價錢 等等都是分別之處。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

咁海南帝同聖帝有乜唔同,請指教

論壇元老

我都仲未分得出...請師兄指點...

1)聖帝大左長長地好似隻膠拖鞋(唔覺得我好看).價錢貴大約比其他地區皇帝貴四至五倍.
2)本人覺我印尼帝或馬代帝好看一點.(大左高身d好看d).價錢又平d.
**皇帝色好唔好只依靠你自己是否高手"怎樣養",新手比條聖帝/圈你結果都係浪費.**

超級版主

永久禁言

1. 聖誕島帝 : 較長身型、黄色紋較幼細、紫色底色、冇尾劍、尾鯕帶橙色、價錢較貴。

2. 澳洲帝 : 頭較尖、尾下鯕角度較斜上、魚身較短似三角型、黃色紋路似聖帝較幼、有尾劍、鮮藍色底、尾鯕淺黃色、價錢和聖帝差不多、尾劍角度偏斜上。

3. 海南帝: 身型較高似四方型、有尾劍、劍角度較平和長、紋粗、深藍底、尾部黄色、一般是拖綱捉所以較多損傷、價偏低。

4. 菲律賓帝: 有尾劍、紋粗、尾部黃色、藍底、價錢平。

5. 馬代帝 : 冇尾劍、紋中粗、黄色部份較淺黃色、淺藍底。

6. 印尼帝: 有尾劍、紋粗、尾部黄中帶少橙色、藍底、身型都高身。

以上是個人睇法! 如有錯請各高手指點。

論壇元老

學師仔一名

ice28720 發表於 2012-9-8 22:28
1. 聖誕島帝 : 較長身型、黄色紋較幼細、紫色底色、冇尾劍、尾鯕帶橙色、價錢較貴。

...

非常詳細

管理員

我係新手

ice28720 發表於 2012-9-8 22:28

...

有無搞錯咁快講出黎

論壇元老

學師仔一名

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-8 22:38
有無搞錯咁快講出黎

有無搞錯呀
又5駛你講,鬼殺禁嘈

管理員

我係新手

光頭仔 發表於 2012-9-8 22:45
有無搞錯呀
又5駛你講,鬼殺禁嘈

咁你屎開D