海水領域 SeaFishZone

樓主: Teddyboy
打印 上一主題 下一主題

請教買上泵流量選擇   [複製鏈接]

樓主
視乎:
1) 養珊瑚??FOT??
2) 沙缸底至主缸頂高度幾多??底缸出水駁止回??
3) 上水喉呎寸..4分、6分、1寸,想1出2??

沙發
Teddyboy 發表於 2018-4-17 15:28
我個缸長32吋-前後深度17吋-高22吋約190L水(未計沙缸)
因為缸櫃未到。上水喉大約6分 落水喉約1吋 半喉, ...

上落同軸喉,落水有1寸半,實情得1寸,用4500L/H 泵都有機會落唔切...
這不是你想買那一個流量泵既問題,而係你可以既選擇流量既泵只有幾多流量而已....

板凳
lcktemp 發表於 2018-4-17 16:39
我個缸400L都係用AB2000I,你自己諗諗,落水流太大會無好處,嘈都嘈死!
同意上面CHING講條喉可能唔夠流量 ...

落閘制,就會減水聲

地板
Teddy 發表於 2018-4-17 18:55
我個缸冇記錯ge話
上水4分.落水6分
行PJ7500L

照我所知,落水6分,牙咀內徑實得4分大…pj7500落得切,會唔會有其他,如要爬三呎上缸頂出水?或者舊泵開始無力呢?

hmk 發表於 2018-4-17 21:19
你會唔會記錯左啊?好少會得單一條6分落水!

一條落水喉無問題,如果我之前個缸係24寸的話,行2500泵,用上水4分,落水1寸…
落水6分,令我回想iwaki 外置泵既年代,行2000L既情況