海水領域 SeaFishZone

樓主: QTI
打印 上一主題 下一主題

SPS 您會推薦邊間鋪? [複製鏈接]

樓主
想問問各師兄,買SPS您地會推薦邊幾間鋪頭?

謝謝!

沙發
Messi_sunshine 發表於 2018-4-18 18:29
用咩造標準先。。。

無既定標準,個人希望珊瑚選擇多、漂亮、價錢合理、店鋪老實。

板凳
多謝師兄賜教!
小弟真係無意特登去推,而是真的孤陋寡聞,連有幾間、邊幾間都唔知,所以希望各經驗老到師傅教下小弟。煩到師兄不好意思!
我由從無養魚或珊瑚經驗,之前未行過魚街,到約七個月(9月1日)前開缸,撞板撞完又撞,到約兩個月前個缸各指數才穩定下來,開始對SPS興趣越來越大,但對店鋪並不熟悉,所以想上來問問。
上述各店,小弟只去過太平洋(缸內SPS主要從此店購買),Sunshine Marine 和 東海在本站看過到貨文章但未去過(小弟非住九龍區),其他如大班連聽都未聽過,認真失禮
多謝師兄指點,會繼續去太平洋和找機會去其他二店看看(希望找到大班地址)。

地板
唔係下化。。。所以上來問問是正確的
謝謝師兄,無怪之得上網找左成晚都找唔到大班啦。。。

多謝師兄賜教,我同意師兄講法,謝謝室錢入小弟個袋

謝謝各位師兄分享。

多謝小魚毛師兄賜教。小弟玩了一年左右,有(暫時)成功,亦有幾件喜愛的珊瑚養了幾個月,以為已穩定下來,但唔知點解突然死了,有點失望。可能如你所說,燈光水流唔適合,真有排學。啲角一開始白化就似乎無得救。。。

同意。

其實小弟對太平洋老闆都無什麼意見,聽完呢處D師兄分享,其實我覺得佢對我都頗有耐性。主要是見佢個D缸內有勁多鬼爪,我怕唔覺意帶埋返屋企多D。我個缸曾經有鬼爪,搞左好耐先清左,依家見到都怕怕。

ching, 兩年半後,終於系大班鼠買到斑馬蝶!

小魚毛 發表於 2021-5-2 11:01
斑馬蠂唔一定要去美人搵,好多魚舖都有返,東海甚至返過本地貨,不過一般都唔係成日有貨,一水水咁。
留 ...

多謝ching分享

其實都無特登揾,因為後來揾到薄荷蝦已經處理曬D鬼爪,不過我唔多行魚街,斑馬蝶都唔系經常周圍都見到,美人碰見咪買條咯

大班建議同ching一樣整條細既啦。