海水領域 SeaFishZone

樓主: QTI
打印 上一主題 下一主題

SPS 您會推薦邊間鋪? [複製鏈接]

alexlau 發表於 2018-5-3 12:48
問多兩句:::就話:買就買:唔買就算。
寧願唔玩:上岸都唔會幫襯太平洋。

最不知所谓的一個老闆

太記老闆佢o既服務態度啲確幾outdate,不過我買o既只係珊瑚,唔係service。
最重要o既係--老闆無老點過我。「誠信」我認為對買sps呢類少眾中o既少眾貨品係至關最重要,因為選擇已經少,如果仲要畀人呃,就真係上岸唔玩好過。雖然有啲老闆會真心叫你唔好買呢件貨,狀態唔夠好、色水未夠靚之類......而太平洋絶對唔會畀到呢類服務。但平心而論,認真問佢有關珊瑚o既問題,老闆提供答案o既可信度都唔低,不過前題係,你問o既問題都唔可以太過腦殘,老闆啲確唔係有耐性同你亂吹嗰類人。
所以我只會少啲遊去太平洋,而唔會行人止步。

QTI 發表於 2018-4-27 00:43
多謝師兄賜教,我同意師兄講法,謝謝室錢入小弟個袋

樓主如果覺得有得著,我又亂吹多兩句。

除咗產地,sps其實都可以生長區域(深卅淺水)簡單咁劃分。
1)淺水區:指生長喺岩礁區淺水處o既珊瑚,呢區陽光充足,水流較大,所生長o既珊瑚都係對光照要求高,水流亦要大。對玩家o既燈俱同造流系統要求亦最高,缸內o既擺放位置亦都以山頂近水面、最多光照、最大流量為佳。
2)深水區:指生長喺岩礁區深水處o既珊瑚,呢區陽光穿透度不及淺水區,水流相對淺水區而言亦較平靜。 一般角友會將佢地放缸底或者石底陰影區,如果新手燈俱及造流系統比較陽春的話,可以試玩深水區o既sps,因為假如真係器材未到班,放佢地上缸頂o既淺水區都仲或者有得玩。
3)中層:顧名思義,介乎深水區與淺水區間o既sps,其實有時比較難介定,好多時難以清楚劃分,反而實際上會較多聽到介乎兩者間(i.e.中淺、中深)。總之有個概念就係要知支sps係咩水深生活,呢決定放缸位置。

所以揀品種係玩sps o既另一竅門。初階通常由深水區o既品種入手,瓦片、貓骨、雀巢之類,都係呢類別,入門試玩通常可以由佢地開始,成功後就可以升呢去玩其它o既角;至於士多啤梨、藍莓蛋糕、青蘋果、鷹爪之類,都係淺水區高難度o既品種(仲要係澳洲貨o既多)。入手前記得做好資料搜集,問清楚老闆,落缸後都仲要小心觀察,慢慢試個啱o既位置呢擺放。

我都知道買珊瑚吾係去酒店 要求什麼service 買件野問2句 放乜位? 幾錢? 問第3句就比佢X  乜乜七七 買就買 吾買就算 買珊瑚要比人X先買到 ? 我想開心買珊瑚番家

小魚毛 發表於 2018-6-2 11:21
太記老闆佢o既服務態度啲確幾outdate,不過我買o既只係珊瑚,唔係service。
最重要o既係--老闆無老 ...

信太平洋不如信自己服務態度唔講呢,佢D價嚇死人可能我窮

太平洋係我唯一,一定唔入的鋪頭

謝謝各位師兄分享。

多謝小魚毛師兄賜教。小弟玩了一年左右,有(暫時)成功,亦有幾件喜愛的珊瑚養了幾個月,以為已穩定下來,但唔知點解突然死了,有點失望。可能如你所說,燈光水流唔適合,真有排學。啲角一開始白化就似乎無得救。。。

大班真係值咁既價錢,你可以舒舒服服慢慢咁逐件睇,入到去都覺得乾淨光猛啲,啲角一落缸就顯色同爆蘇,係佢店看同返屋企放入自己缸看都一樣(有啲店較到支燈好難睇,睇到頭暈眼花,買左返去又唔同色),最重要老闆又好傾好人屎。

同意。

其實小弟對太平洋老闆都無什麼意見,聽完呢處D師兄分享,其實我覺得佢對我都頗有耐性。主要是見佢個D缸內有勁多鬼爪,我怕唔覺意帶埋返屋企多D。我個缸曾經有鬼爪,搞左好耐先清左,依家見到都怕怕。

c-hing, 大班 即係 ?

keanepc 發表於 2018-9-22 10:59
c-hing, 大班 即係 ?

新美人魚

QTI 發表於 2018-9-21 20:23
同意。

其實小弟對太平洋老闆都無什麼意見,聽完呢處D師兄分享,其實我覺得佢對我都頗有耐性。主要是見佢 ...

有鬼爪可以試o下斑馬蝶,呢招都係大班教o既。

ching, 兩年半後,終於系大班鼠買到斑馬蝶!

QTI 發表於 2021-4-29 11:56
ching, 兩年半後,終於系大班鼠買到斑馬蝶!

斑馬蠂唔一定要去美人搵,好多魚舖都有返,東海甚至返過本地貨,不過一般都唔係成日有貨,一水水咁。
留意斑馬蝶好粗生快大,為食搶口兼粗魯,無咩飼養難度,但就因為快大,所以細缸最好盡量揀細魚,否則一年半載就會變惡爺。

alexlau 發表於 2018-5-3 12:48
問多兩句:::就話:買就買:唔買就算。
寧願唔玩:上岸都唔會幫襯太平洋。

X2

小魚毛 發表於 2021-5-2 11:01
斑馬蠂唔一定要去美人搵,好多魚舖都有返,東海甚至返過本地貨,不過一般都唔係成日有貨,一水水咁。
留 ...

多謝ching分享

其實都無特登揾,因為後來揾到薄荷蝦已經處理曬D鬼爪,不過我唔多行魚街,斑馬蝶都唔系經常周圍都見到,美人碰見咪買條咯

大班建議同ching一樣整條細既啦。

請教,,班馬蝶食珊瑚嗎,軟同硬?

littlejesus 發表於 2021-5-6 20:55
請教,,班馬蝶食珊瑚嗎,軟同硬?

鬼爪係珊瑚缸o既問題,會咬珊瑚仲點會推薦?

我養咁耐軟硬都無見佢咬過,放佢入缸都應該無咩錯。

明白,謝謝