海水領域 SeaFishZone

查看: 5849|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

mo仔在玻璃生蛋有救嗎 [複製鏈接]

樓主
5/sept/2012發現mo仔生蛋,但生在玻璃上
有三四十粒

今日第五日仲有十零粒有眼仔,但係一游出嚟實死硬

吾知宜家可否用氣喉吸出嚟呢??

個缸養得吾靚一切都係我老婆嘅主意
個玻璃花樽買大左少少,咪用嚟養角囉

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
今次算吧啦...
之後吊塊瓷磚落去

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

板凳
見晒眼仔好可惜,其實可唔可以孵左即時捉去bb缸養呢?
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

地板
捉走其它魚law
60吋x15.5吋;x23吋;右側滴溜缸
獨角吊、紫吊、黃三角吊、火箭吊、藍吊、丹麥吊、金線吊、橙波點吊、白咀吊、金眼吊、日本吊、鬼王、紅線古B、紫古B、醫生、荔枝鷹、火焰鷹、長咀紅鷹、黑巴士、六線弧x2、撻沙魚x4、小丑魚x2、火焰蝦x2、醫生蝦x3、橙海星、大量食台螺

我個係好密集sps缸
捉魚即係拆景

fung5900 發表於 2012-9-12 03:13
見晒眼仔好可惜,其實可唔可以孵左即時捉去bb缸養呢?

可能水溫低預產期吾準,又有難度

生開會不停生的了, 1個月生2胎都仲得, 所以做好準備等下次吧.

dcpip_betta 發表於 2012-9-12 09:14
生開會不停生的了, 1個月生2胎都仲得, 所以做好準備等下次吧.

我反而吾想佢生,因為生得多對魚死得快
吾係三幾十蚊嘅問題,而係q魚對水好煩

要一對pair好, 定晒, 又想生的小丑黎講, 要阻止佢地, 只有分開佢地, 又或者移對魚去第2個缸. 因小丑生唔生, 主導係小丑女. 佢覺得個缸安全, 而又ready好的話, 真係想佢唔生都難. 我家小丑女, 我之前試過佢生開換第2條小丑仔俾佢, 過了2星期後, 又再生過了.

fai13 發表於 2012-9-12 07:44
捉走其它魚law

X2