海水領域 SeaFishZone

樓主: ice28720
打印 上一主題 下一主題

MY 小丑缸 [複製鏈接]

論壇元老

joeymanman 發表於 2012-2-24 09:24
我D朋友淨係識話窮

你都好,我窮到冇朋友
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

最佳新人 論壇元老

論壇元老

論壇元老

不會打交嗎??

ice兄, 養海葵不是no3不能高咩? 為何全是環都養到嘅?
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

論壇元老

想請教師兄點洗坏架,環離水硝化菌会死嗎?謝師兄指教

真亦咬都不咬.........除了小魔怪,重有咩方法ar???

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

popo250 發表於 2013-4-20 07:49

短時間用淡水冲環是冇問題的,死菌就一定會有少少的,正所謂舊菌唔去新菌唔來

論壇元老

邊有可能咁正架!!??
但個缸得幾條mo仔...使唔使23L環呀?
買魚買上癮..

論壇元老

tina_leung424 發表於 2013-4-20 03:52
ice兄, 養海葵不是no3不能高咩? 為何全是環都養到嘅?

多口一答; 邊個話用環就一定NO3高?
1. 因養葵或瑚通常都用生物石砌景, 而石已經可養很多菌, 所以就可不落環了..
2. 生物環其實會積存很多污垢, 這也是為麼用環會釋放NO3的原因(錯覺), 其實祗要常保持D環清潔, NO3的問題亦不會出現的..
個人意見 錯物打面...
買魚買上癮..

論壇元老

popo250 發表於 2013-4-20 07:49

用番魚缸D水來洗啦, 菌都會死小D架!
買魚買上癮..

alan@aqua 發表於 2013-4-20 12:32

咁濾桶用清水洗,而入面的環用缸水洗,咁樣分開洗ok?
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

論壇元老

alan@aqua 發表於 2013-4-20 12:32

謝謝

論壇元老

ice28720 發表於 2013-4-20 11:26
短時間用淡水冲環是冇問題的,死菌就一定會有少少的,正所謂舊菌唔去新菌唔來

謝謝

論壇元老

珊瑚新手、、、、學習中

最佳新人 活躍會員 論壇元老

器材:24“滴溜缸   newjet3000上水 newjet800推teco tr-10  np通心粉  nac 5  maxspect r420r 120w
魚:小丑*2   火剪吊  火焰其麟   火鳥  紫火鳥  黃三角吊 夏威夷寶石
醫生蝦 火焰蝦