海水領域 SeaFishZone

查看: 6323|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

點先可以忍到唔買魚,唔行魚街 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
個缸養定左之後,一直想買既魚都已經買到又養到,
所以愈買愈多,而家一個少少24寸缸已經有2X條魚,
因為中左好深既小丑毒,其中有9條係公子小丑,一見到靚又幾好態就會忍唔住買...

想問各位師兄養魚多年,有咩方法可以令自己無咁心思思走出魚街,
就算出到魚街,又可以忍到手唔買魚呢?

請各位師兄指點迷津,而家真係好有中毒FEEL,啲賭仔就忍唔到手過大海,我就放工忍唔住死去魚街...

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
我都想醫呀?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人

板凳
我又冇咩野WO, 可能我仲係學生啦, EVEN有錢都想留黎出街OR儲錢去旅行
咁當然啦, 一個月都會買番1~2條魚既
但而家魚街D魚真係越來越貴, 已經變得淨係去睇, 唔買
就算買, 都可能去牛牛角OR紅磡度買, 始終平D, 尤其後者

同埋如果想買邊個國家既魚, 師兄可以試下就番佢地番既月份, 因為有機會平D
例如: 夏威夷同美國, 暑假買會平D, 呢個暑假, 牛牛角同魚街都不斷番
法灰藍湯太既價同一時間都平左
冬天的話, 買澳洲果D會平D, 因為澳洲係南半球, 我地冬天, 佢地夏天
果陣就會番好多澳洲魚

以上純粹係小弟愚見, 如有錯誤, 敬請見諒

論壇元老

地板
ninoxmarco 發表於 2012-9-16 23:54
我又冇咩野WO, 可能我仲係學生啦, EVEN有錢都想留黎出街OR儲錢去旅行
咁當然啦, 一個月都會買番1~2條魚既{ ...

聽到你既意見,我擔心中毒情況仲會加深...

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

學我咁轉玩珊瑚咪會買少D魚囉

論壇元老

ice28720 發表於 2012-9-17 00:00

但係咪就會轉中珊瑚毒...?

最佳新人

tonitse0428 發表於 2012-9-17 00:00
聽到你既意見,我擔心中毒情況仲會加深...

其實唔止養魚啦, 你喜歡任何野, 都會好捨得用錢的啦  我缸而家17條魚, 開缸13個月, 平均都係一個月一條左右

論壇元老

唔好袋錢出魚街
2-11-11 藍吊,15-11珠仙,13-12小丑,20-12 ,藍面,27-12 粉吊,24-2-12 紅海騎士/青魔X3 ,30-4 法仙 ,4-5 紫藍吊, 1-6 埃及紫吊, 30-8 西澳仙B, 9-9 六線龍/蕃茄X2, 11-9 幢仙, 14-11 ,澳洲藍面/皇帝/毛巾, 18-2-13 東非紫月/紅海紫月/白尾/美國藍仙, 20-2 大法仙/大藍面
150X50X85 滴漏缸
Pump: NJ8000
Skimmer: BP-200AC

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

戒賭熱線
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

論壇元老

魚壇狂人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

揾隻老虎 包你戒到
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

全都賣了就不會買魚=,=

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

搬出魚街住
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

ice28720 發表於 2012-9-17 00:00

玩珊瑚都可以好敗家。

論壇元老

我覺得你啲魚魚慘啲, 佢地好迫呀
你買多個大魚缸, 到時會再有多啲位買魚啦~
HEHEEEE

1)你買魚前諗下魚缸太迫,啲魚游都游唔到,對佢地好咩,你諗下自己要住劏房會舒服咩
2)既然魚缸已養定,每入一條魚都有帶菌風險,隨時有機會反缸,又要花時間Q魚, 好煩啫
3)買一條魚,閒閒地都要一千幾百,又唔係一定可以養到,不如儲啲錢去旅行陽光與海灘仲好
4)有女朋友/老虎,有佢地哦下你,你就無咁多時間去魚街架啦 (你要分配時間陪佢地架嘛)

以上提出四點希望可以幫下你止魚癮, 其實都要靠個人定力,希望你成功。
法仙, 太后, 黃尾灰, 阿拉伯, 藍圈(登基ing), 藍仙,一幢, 耳班,金毛巾,火焰, 半月, 藍吊, 金眼吊, 背心小丑2, 公子小丑2, 金背狐, 醫生, 燈尾魔, 青魔, 黃尾藍魔

論壇元老

真係戒唔到我次次都同自講最後一條最後一條

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

你去一次一個長假期,張心情放去第二度就唔會成日買魚架啦。

論壇元老

G-force 發表於 2012-9-17 14:31
你去一次一個長假期,張心情放去第二度就唔會成日買魚架啦。

呢個方法好似咁好喎,咁師兄平時買完魚,通常會寄情係咩地方?

想參考下。

論壇元老

silversilver108 發表於 2012-9-17 14:26
真係戒唔到我次次都同自講最後一條最後一條

絕對認同...

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

tonitse0428 發表於 2012-9-18 00:15
呢個方法好似咁好喎,咁師兄平時買完魚,通常會寄情係咩地方?

想參考下。

有時買個PS game玩下,都可以分散買魚既引。現在剛剛有小朋友,更加沒有心情去買魚。至於去旅行,最好去d同陽光海灘沒關係的地方。上次同一班朋友去左兩星期塔斯曼尼亞,完全忘記養魚的毒引。