請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 20405|回復: 57

第一次落銅,請指教   [複製鏈接]

論壇元老

因FOT已確認有白點,魚兒仲開口但白點已cover左eye, 小弟決定今晚第一次落銅,請各位Ching提點要注意的地方. 計劃如下
(1) 餵飽魚,換1/7水
(2) 將20滴Seachem銅藥溶入FOT水 (缸有40L水)
(3) 分三次加入已溶入銅藥的水
(4) 48 小時後確認魚兒無白點就換1/7水, then 在頂掛放吸銅包

問題:
(1) 吸銅包要多久才吸完銅?
(2) 吸銅包可否重用?
(3) 落藥期間可否如常餵食?
(4) 落藥後48小時都唔見好轉點好?說明書話再落同等份量...

唔該哂各位 :)

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

48小時咁快?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

最好用測銅劑測銅,缸中有沙有石都會吸左D銅,
白點消失後,最少keep銅七日
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

(1) 吸銅包要多久才吸完銅?-- 吸銅包轉色
(2) 吸銅包可否重用? --不可
(3) 落藥期間可否如常餵食?--可
(4) 落藥後48小時都唔見好轉點好?說明書話再落同等份量...--銅藥一個療程7天,你須7天keep住有銅,但我做法7天後換水再7天,好換水,完成,記緊,落藥要分開落,逐小落,唔好一次過落,及如有沙或骨會吸銅,須留意份量,我100L水有沙或骨落30ml

FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

其實吸銅包係無乜用架,換水仲實際!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

Seachem Cupramine官方用法係: 當你有40L水,第一次落16滴, 48小時後再落16滴,跟住就要用測銅劑測銅,確保銅o既讀數係0.5mg/L,唔夠就落到夠如果唔係冇效~CHECK到夠0.5mg/L後KEEP14日~ 完成後換水就可以啦~唔洗專登買包野吸銅

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

Keep十日啦。0.3ppm.k晒佢地。不留活口。否則。放虎歸山。後患冇窮
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

唔該哂各位CHING, 買左吸銅包TIM, 但係無買測銅劑...
啱啱換完水準備落十滴銅看看效果先

時常見有不幸CHING落銅攪到反缸, 請問因銅藥反缸有無什麼先兆GAR?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

Seifer 發表於 2012-9-18 23:40
唔該哂各位CHING, 買左吸銅包TIM, 但係無買測銅劑...
啱啱換完水準備落十滴銅看看效果先

有冇得換呀,測銅係必需架
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

樓主,小弟現與你情況一様,現缸魚有白點ar,已死2條魚了,你可否分亨下你現時個釭如何?落了銅藥有否好轉呢?可給小弟1個參考,tks

最佳新人 活躍會員 熱心會員

得 40L 水,放棄用吸銅劑喇,一路落銅,一路吸銅,等如白做,有排攪.甚麼是過量用藥,看魚兒的藥後反應便可知道,見魚兒呼吸急速,又或倒臥一邊,便要立即換水,最緊要每次用藥時加大打氣,提防搶氧現象.

金牌會員

傑出會員

最佳新人 活躍會員

放支銅喉落缸唔洗落藥咁麻煩,一樣可以ko白點。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

深水魚仔 發表於 2012-9-27 08:25
放支銅喉落缸唔洗落藥咁麻煩,一樣可以ko白點。

真定假呀?之前都有聽過,覺得無乜可能!
銅薬同銅,好似兩樣野!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

金牌會員

傑出會員

最佳新人 活躍會員

ybkwok 發表於 2012-9-27 08:33
真定假呀?之前都有聽過,覺得無乜可能!
銅薬同銅,好似兩樣野!

以前係海水魚佬網有好多師兄用過,我都試過放支4分1呎長銅喉落24"缸度,又真係無左白點,魚魚又ok無事。

最佳新人 活躍會員 論壇元老

ybkwok 發表於 2012-9-18 09:13
其實吸銅包係無乜用架,換水仲實際!

化氮UV燈要唔要熄
一個星期唔買魚我真係唔得

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

化氮唔使熄
UV一定耍熄
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2012-10-2 21:07
化氮唔使熄
UV一定耍熄

化氮唔使熄
UV一定耍熄

點解UV一定耍熄?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

紫外光燈會將銅藥既藥力加倍,
即是等於不斷加藥,魚就會被毒死!
其實不單是銅藥,TDC ,PG,抗生素都是一樣!
所以落左藥就要關UV
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 論壇元老

化氮唔使熄
UV一定耍熄

明白。。多謝
一個星期唔買魚我真係唔得