海水領域 SeaFishZone

樓主: Waihung07
打印 上一主題 下一主題

有乜魚補品好介紹呀? [複製鏈接]

論壇元老

樓主
Ching 門,小弟用厠所水過濾再加海水素,每星期至10日換1次水,甘0K ma,tks

論壇元老

沙發
pat_shiu 發表於 2012-9-19 12:08
其實trace element 對FOT不是佷大作用(我自己覺得)
對魚我覺得"肥仔水"好有用....D魚好色D...

Ching, 肥仔水係咩黎Ka?tks

論壇元老

板凳
陸判 發表於 2012-9-19 11:39
小弟都係咁做,差唔多兩年啦!

Ching, so far有冇問題ar?你係咪又係7至10日換水ar?定要換密Dar?tks

論壇元老

地板
Teddy 發表於 2012-9-19 13:16
我一星期2次,每次3分一

Ching,你又係用厠所水?

論壇元老

HTM 發表於 2012-9-19 17:28
oic ... thanks ching.
我都有用seachem果隻, 不過只用o黎浸糧

係咪等D糧浸林D,同時吸收D維他命水等D魚食完直接吸收呀?tks

論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-19 16:02
營養過多

我成日見沙缸D水面好似有層油係度,甘係咪要餵少D呢?小弟每日餵1次,多數都係糧,只是1個星期餵1次蝦肉(因有蝦)

論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-19 18:24
缸面唔絇水流

5好意思,5係好明點解5夠流會形成沙缸有層油面而5係主缸有。可否解釋一下給小弟。好彩小弟有個做流,明天放落缸先,但請問應該射向水面還是射向水底呢?謝

論壇元老

甘.......即係咪我減少餵食就0K呀?tks

論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-9-19 22:59
唔係應該係水行得慢

甘我可以如何解決此問題呢?要換個勁D既上水泵?tks

論壇元老

5好意思ar ching,因成套買2手,5太清楚個上水泵量,現只可告知出水喉約1寸半,落水喉就約2寸半,經水冷出水,有3個出水位,其中1個轉頭吹向水面,另2個向府吹。另小弟個主缸同沙缸size差5多,都是30x15x24,只是沙缸矮身D。Ching可否告知小弟應買什麼大小的上水泵才適合呢?tks