海水領域 SeaFishZone

查看: 9523|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

新手想開12吋至16吋缸。。 [複製鏈接]

樓主
想問淘寶一套果d缸得吾得?
定係香港買就算?
正係養魚的話可以吾用化淡同水冷嗎?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
你想養甚麼類型。RT定FOT

板凳
暫時決定Fot。。同埋想問下邊d珊瑚係易養?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
TankGor 發表於 2018-5-28 09:46

紐扣、菇、皮革
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

TankGor 發表於 2018-5-28 09:46

養下D魔仔就OK……缸太細

諗住養下細魚。。小丑果d

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

小丑都得
不過唔可以多
返工冬眠放工失蹤善良熊

我都係新手,缸是淘寶買,淨缸是可以,跟缸的器材唔建議用,最好另配,淨缸可以香港買,由於我買的款式香港無,焗住淘,
如淨養幾條小魚可以,一定要開缸買野前決定FOT定RT,強烈建議先開缸養水期間日日上網爬文2-3個月,可免浪費金錢

養魚最好有化氮(可以唔冼水冷,用風扇都得),養珊瑚要水冷

deetsang210 發表於 2018-5-28 23:04
我都係新手,缸是淘寶買,淨缸是可以,跟缸的器材唔建議用,最好另配,淨缸可以香港買,由於我買的款式香港無,焗住 ...

你買咩缸先,背滴,滴流缸?,還是普通缸?

kwan88a 發表於 2018-5-30 08:45
你買咩缸先,背滴,滴流缸?,還是普通缸?

背滴

deetsang210 發表於 2018-5-30 22:54
背滴

你可去魚街看看有d大陸做背滴(2間都唔掂,我今年2年行過魚街問佢係邊到做,佢話大陸,我當然唔買啦,我去左魚友倒買,14吋背滴,水晶缸$666,後面二倉),入水位完全唔得,做倒唔係直,係凹凹凸凸左左右右咁唔多掂

一買返來就係咁啦

一買返來就係咁啦

TankGor 發表於 2018-5-28 14:43
諗住養下細魚。。小丑果d

公子小丑好難養,無半年經驗(特別係魚病)唔好掂喇!

lcktemp 發表於 2018-5-31 09:31

X2
主缸:48吋長x20吋闊x見水30吋(連沙缸677升水)魚:小丑魚:野生公子x1, 畢加索x1, 黑加索x1, 黑索雪印x1, 黑丑火公x1, 澳洲藍間新娘x1, 黑丑x1/吊魚:藍吊4吋,紫吊4.5吋x1, 紅海騎士6. 5吋/仙魚:澳洲仙5吋x1, 台灣紫月6.5吋x1, 藍面4.5吋,法仙5吋,藍仙3吋x1,阿拉伯3.5吋x1,火焰2.5吋x1/碟魚:關刀6吋x1,日蝕3吋x1

kwan88a 發表於 2018-5-31 08:29
你可去魚街看看有d大陸做背滴(2間都唔掂,我今年2年行過魚街問佢係邊到做,佢話大陸,我當然唔買啦,我去 ...

睇唔出有咩問題喎?

samsonco 發表於 2018-5-31 15:05
睇唔出有咩問題喎?

我呢個係魚友買,上下入水位都好直,我上次去好以係銀河

lcktemp 發表於 2018-5-31 09:31

唔係唔得,呢個網有賣自家繁殖,你可以買個d,魚街個d,都係要玩返6個月咸水先養得好

kwan88a 發表於 2018-5-31 19:11
唔係唔得,呢個網有賣自家繁殖,你可以買個d,魚街個d,都係要玩返6個月咸水先養得好

已經計埋係養人工公子!

補充內容 (2018-5-31 22:23):
https://tw.answers.yahoo.com/que ... 15&guccounter=1

補充內容 (2018-5-31 22:32):
http://www.ph84.idv.tw/vbb/showthread.php?t=253330

kwan88a 發表於 2018-5-31 08:29
你可去魚街看看有d大陸做背滴(2間都唔掂,我今年2年行過魚街問佢係邊到做,佢話大陸,我當然唔買啦,我去 ...

香港買當然最好,我是剛睇啱嗰個款而又唔見香港有所以先選擇淘

deetsang210 發表於 2018-5-31 22:09
香港買當然最好,我是剛睇啱嗰個款而又唔見香港有所以先選擇淘

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=101133&extra=page%3D4

樓上鋪,我都係呢到買,你可先去看價錢先(我自己看品質先,一個好魚缸最小都用倒5年),之後再選係邊到買