請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 8106|回復: 4

大家去開邊度買Sps? [複製鏈接]

事關魚街愈黎愈少地方有賣sps(一係就好貴)。想小小地買下斷枝但搵左好多地方都無。 想知大家去開邊度買?

大班

呢度成日都有師兄放啲斷枝上黎賣,我都成日響度買!如果鍾意響鋪頭到睇嘅!新美人魚同九龍灣都有斷枝賣!

上個月至有ching問過差唔多o既問題:
SPS 您會推薦邊間鋪?

樓主自己慢慢睇翻。

不過就斷枝呢計,又可以分享一o下。
樓主先要有一個概念:唔係所有嘢都可以簡單咁用錢就買到,特別係sps呢類貨源供應不穩、入口又有一定難度o既生物,所以佢一定比珊瑚魚更難搵更難買,留意嗰幾間舖頭o既返貨通告,依時上去揀貨係暫時呢講,本地RT玩家o既指定動作。

至於斷枝,其實佢唔係舖頭o既貨,因為舖頭入貨係唔會一枝枝斷枝咁入,佢地一定係一件件珊瑚咁入貨,亦都唔會特登將啲珊瑚Cut碎呢買,因為除咗破壞件珊瑚o既自然形態之外,斷枝成功再生與否亦有一定風險,所以根本唔會有舖頭專登咁賣斷枝。咁舖頭缸入邊啲斷枝又點呢?呢啲其實只不過係喺運送途中唔小心撞斷碎落o既「貨尾」。係遠古時代o既珊瑚舖,老闆好多時會將呢啲「貨尾」當「贈品」咁送畀啲熟客,好多RT老手都會有一兩件咁o既「贈品」Keep喺個缸入邊,算係「見證」咗舖頭同客人o既情誼......不過隨著搵斷枝o既客愈呢愈多,斷枝變成有價有市,「贈品」就變成「散貨」咁買。

所以如果樓主要搵斷枝,一則一定係會大量入貨o既sps「專賣店」至會有比較多o既「貨尾」,其次就係佢啱啱入貨後o既一段時間,就會比較易搵到。所以運氣同Timing都要挾啱。

比較實際啲o既做法,就好似樓上咁推介,留意ching網上放售。不過仲有另一個玩法,幾年前隔離發夢網站推介玩sps,就有一班網友成日組隊一齊去舖頭掃貨,仲即場「分屍」,有舖頭更加提供「鋸床」等工具,即買即cut,一家便宜幾家著,不過隨著熱潮減退,此情不再......樓主如果識到三幾個玩家,大可以咁樣組隊去「自製」斷枝。