請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 9965|回復: 25

想請教沙缸設計 [複製鏈接]

因為空間所限,藍色魚缸部份己是現可做大個缸的尺寸。而紅色部份做沙缸。魚缸同沙缸是會放在一個櫃上,魚缸是舊有不能改尺寸。沙缸亦只有這個尺寸可做因老虎只批此圖則。

請問可否幫忙提議一下我沙缸應怎做?化氮我用Tunze9004.. 尺寸是8.4"高(即8.4"入水) , 4.3"深, 2.4"濶,請問我沙缸可怎樣間?同埋有無推介一間舖可以幫我諗點樣做呢?Thank you very much.

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

虹吸咪好易乃野
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

有人教話係入水管開個孔仔便没有虹吸問題了..另請問大家可有一間鋪可以提供意見點做沙缸嗎?thanks

Fishwall 發表於 2018-6-26 13:26
有人教話係入水管開個孔仔便没有虹吸問題了..另請問大家可有一間鋪可以提供意見點做沙缸嗎?thanks

防洪吸才需要在喉料開窿, 你好似攪錯個概念

要用溢流盒才安全

O..Ic..唔該哂咁多位回復 咁樣我入水管只會設定近水面的深度 萬一泵壞左都無水吸入..應該ok 了?..

Fishwall 發表於 2018-6-26 14:24
O..Ic..唔該哂咁多位回復 咁樣我入水管只會設定近水面的深度 萬一泵壞左都無水吸入..應該ok 了?..

相反,如果泵無壞,而洪吸系統受到破壞,水不能從主缸流入沙缸,結果會係點呢?

咁既設計,倒不如直接造側濾?

73855836 發表於 2018-6-26 18:20
咁既設計,倒不如直接造側濾?

唔啦..唔識介缸 but thx for your suggestion...請問大家對息樣抽水到沙缸有何高見?諗唔到...

虹吸始終好危險,加上沙缸唔係擺櫃底吸引力更加打折扣,一唔小心成屋都係,請三思

arfaifai 發表於 2018-6-26 18:16
相反,如果泵無壞,而洪吸系統受到破壞,水不能從主缸流入沙缸,結果會係點呢?

咁我假設無水入沙缸,跟著壞泵我可以接受。前提唔好著火就ok了。請問咁樣得唔得呢?定用两個泵,一抽入一抽出?many thanks.

其實你講ge幾種方法都會有潛在危機。而且感覺出事機率頗高同後果一定係水漫金山跟住老虎會終身ban你養魚。訂造個啱用ge假滴漏。簡單快捷又平。

其實你主缸甘大,沙缸唔可以咁細。

兩個泵係必定出事的,唔兩個泵出率一樣,所以一定唔得。

thank you all.. 但係我無灣轉 我自己再諗諗先 thx...

無灣轉即係無野講啦…

Fishwall 發表於 2018-6-26 20:37
咁我假設無水入沙缸,跟著壞泵我可以接受。前提唔好著火就ok了。請問咁樣得唔得呢?定用两個泵,一 ...

無水入沙缸,但抽水泵抽晒沙缸既水入主缸爆水,這個情況應該比燒泵更嚴重,燒泵後或者會跳大制,全屋停電又是另一回事…
停電死晒d生物又係另一回事,睇你接唔接受得到。照你無灣轉既情況,主缸側面開兩個窿,引水去沙缸算啦,睇你答文連洪吸是什麼都未攪清楚。

有人教將抽水泵抽水口加條喉等升高抽水位,萬一虹吸停左無水入個泵都有水浸住,請問咁work唔work呢?我無灣轉係因為老虎無可能比我换缸,所以無法。請見諒。thanks.

不如改一改設計!沙缸升高用抽水方法用泵引入沙缸,做完過濾流入大缸!原理好似濾筒咁,筒變成莎缸,可以放濾材及化淡!
總比用虹吸好!

其實你真係無可能用到沙缸. 原因如下.

根據沙缸尺寸,水量最多係43升(未計算水位高度 & 未扣除化氮, 上水泵, 環同其他器材佔用位置).
根據主缸尺寸, 1吋水位大概等於7.4升水.

用沙缸要預留空間比停泵ge時候主缸水流落沙缸. 無論係虹吸定側面開窿. 一停泵都會搞到沙缸d水滿到瀉........

你可以考慮用下呢d背濾盒. 相信甘樣你可以用翻現行有ge缸.

https://item.taobao.com/item.htm ... p;abbucket=2#detail

謝謝大家 我會諗清楚 thanks