請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: Fishwall

想請教沙缸設計 [複製鏈接]

論壇元老

主缸開1個窿 落水去沙缸 好過啦

咁既設計會玩死自己, 不如訂做個39吋背慮缸啦!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我直接哋講,個所謂沙缸根本應付唔到個缸既BIOLOAD,
唔使諗。。
無謂不斷死魚,然後離場。。

唔講化氮,淨放生物環都未夠。

不如你參考下靜風聽海既玩法
整個大既外置盒掛係隔離
抽水入盒,溢流返主缸
咁應該係最可行

https://item.taobao.com/item.htm ... &id=45836144754

#新手亂答

Tsimhim 發表於 2018-6-27 04:42
不如改一改設計!沙缸升高用抽水方法用泵引入沙缸,做完過濾流入大缸!原理好似濾筒咁,筒變成莎缸,可以放 ...

以主缸不變,又要加沙缸,呢個方法最好最安全,沙缸水位高d仲可以放多d濾材,原理:主缸抽水入沙缸,沙缸滿水自然流出主缸,壞泵都安全,只係沙缸高度上升同要設計突出的出水口

Tsimhim 發表於 2018-6-27 04:42
不如改一改設計!沙缸升高用抽水方法用泵引入沙缸,做完過濾流入大缸!原理好似濾筒咁,筒變成莎缸,可以放 ...

個人覺得呢個方法最安全!