海水領域 SeaFishZone

查看: 4769|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

Ai prime HD or Ai hydra 26HD [複製鏈接]

樓主
18吋魚缸同兩枝Ai prime HD 定用一枝Ai hydra 26HD好?(養SPS為主)

沙發
Sps一支52好啲

板凳

雖然Ai 組Led光度係夠畀sps,但問題係佢照明角度太窄,我24寸缸用52HD,支燈離水面7寸有多,缸頂兩邊都係照唔到。

樓主18寸缸如果用Ai 26,相信至少有六至八寸位會唔夠光。所以計落兩支Prime拉開啲咁用,效果應該會好過一支26,而且仲可以玩左右唔同設定,變化效果會比一支26多,問題係筆直同之後o既電費開支都有差別。

亦都要留意缸頂有無足夠空間畀支燈,因為Ai建議支燈要放得比一般o既Led高。

地板

如果筆直夠,52肯定係一步到位,使用上亦都會比較簡單。

另一選擇可以係26加一支輔助燈,加一支Prime當然最好;如果唔係,平平地用其他細燈頂檔,然後將啲sps集中放喺支26下邊,將瓦片、深水嘢、軟嘢,或者其他低光要求o既珊瑚放外圍支26 cover唔到o既位置,都應該有唔錯效果。

小魚毛 發表於 2018-7-13 10:56
如果筆直夠,52肯定係一步到位,使用上亦都會比較簡單。

另一選擇可以係26加一支輔助燈,加一支Prime當然 ...

Thank you !