海水領域 SeaFishZone

查看: 9656|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

RT一問 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
各ching門,小弟因手痕見家中有個12寸缸仔空閒,加上主缸有白點困擾,所以便抽起所有生物石同D蝦開個珊瑚缸試一試,12寸缸已有約12至15lbs既生物石(想信已夠),跟住有個nacq化痰,1個做流仔(好似150L/h), 1組5太強的LED燈(如稍後覺得真的不夠光的話會轉),1D基本既P0-,NO-等既藥水,5隻蝦,3條管蟲,1舊千手,1舊豬肉及2條魚仔,現想請問ching門做流要否加大D呢?另見D蝦走上D珊瑚度好似搵野食卅食佢,攪到佢地縮埋有冇問題呢?燈光每日由830至晚上0000會否太長呢?tks

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
150l造浪泵你覺得有冇死流,有就加大D,唔知係嘜蝦呢,燈照太長時間,改1200-2200。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
1. 水質如何? (NO3, PO4, SG, PH, KH)
2. 咩種類既蝦?
3. 豬肉比較侵略性大,細細缸小心
4. 有冇全缸相參考下?
5. 光照長時間會有苔問題,小心,每日8-10小時已足夠
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

地板
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-10-3 08:12
150l造浪泵你覺得有冇死流,有就加大D,唔知係嘜蝦呢,燈照太長時間,改1200-2200。

河馬兄,5好意思,小弟堅新手,5太清楚咩叫死流,可否再明確解釋一下呢?咩環境下先叫死流呢?(我見缸面好似冇乜波浪,但見隻千手就好似俾浪沖甘郩下郩下甘)。蝦就有1對拳C,2隻E生加1隻火焰.照燈果度明白,tks

論壇元老

vsvs 發表於 2012-10-3 08:14
1. 水質如何? (NO3, PO4, SG, PH, KH)
2. 咩種類既蝦?
3. 豬肉比較侵略性大,細細缸小心

水貨N03係0,因前日開缸,其余尚未買tester測。蝦既種類有E生2隻,拳C1對加火焰1隻。相今晚後補再請教,tks,ching

論壇元老

魚壇狂人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

死流 係你缸内有冇位流水吹吾到
12吋缸  5隻蝦 多左d 攪硬珊瑚la No3 用咩試穧??
流如果做到對吹就最好  
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

最重要係RUN個缸時既水質
慢慢又可唔可以保持良好水質呢?
生物唔好理住,RUN順個缸先
(NO3唔係0都冇問題,反觀PO4,PH,KH能王能保持到)

參考下不同珊瑚水質要求
http://www.liveaquaria.com/produ ... -supplies.cfm?c=597
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

tks all,今晚返家慢慢睇,有5明再請教各位,因E加返緊工,偷雞睇,有d危

最佳新人 活躍會員 熱心會員

1星期唔去魚街得唔得

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

開缸兩曰就放咁多野
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

kenny819 發表於 2012-10-3 10:40
死流 係你缸内有冇位流水吹吾到
12吋缸  5隻蝦 多左d 攪硬珊瑚la No3 用咩試穧??
流如果做到對 ...

Ching, 試劑係用APl。另外對流係咪即係左右各1個做流ar?tks

論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-10-3 12:51
開缸兩曰就放咁多野

D石同蝦係舊底,我只買了2舊珊瑚,已算多左呀?我諗住先試2舊睇下可5可以捱到個零2個月,之後再加tim

管理員

我係新手

knec0412 發表於 2012-10-3 13:45
D石同蝦係舊底,我只買了2舊珊瑚,已算多左呀?我諗住先試2舊睇下可5可以捱到個零2個月,之後再加 ...

養定D水先

論壇元老

魚壇狂人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

knec0412 發表於 2012-10-3 13:41
Ching, 試劑係用APl。另外對流係咪即係左右各1個做流ar?tks

api 吾係咁準 左右各一冇錯 no2 no3測下先
高就勤換下水  降左N氏兄弟 先慢慢加野
千手就......水靚先加LA 希望幫到你

論壇元老

ching, 小弟現時個缸係甘樣既(12",約15L水左右,8-10LBS生物石,5隻蝦,1舊豬日及1舊好似叫千手既軟體生物),跟住FS有個都頗NICE既人教我買以下既野,NO3,PO4-就每日3-4DROP, AB水+ 鈣水盲每星期8DROP,最後果支好似營養液就每個月1-2DROP
我每星期換水前1日都會俾D細蝦肉D蝦及珊瑚食,之後第2日就換2/3水左右,唔知甘做得唔得呢?ching門,請指教一下小弟,TKS!

每星期8DROP

每星期8DROP

每星期8DROP

每星期8DROP

每個月1-2DROP

每個月1-2DROP

就每日3-4DROP

就每日3-4DROP

論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-10-3 19:39
養定D水先

TKS!, 會暫時停一停,過一段時間(起碼2個月),睇佢地可否存到先再定,而且小弟個缸都冇乜位了

論壇元老

kenny819 發表於 2012-10-3 22:06
api 吾係咁準 左右各一冇錯 no2 no3測下先
高就勤換下水  降左N氏兄弟 先慢慢加野
千手就......水靚先加 ...

CHING,睇下小弟甘擺個流得5得?俾D意見AR,TKS!

論壇元老

魚壇狂人

個流吹向正面D 好 吹個 化氮仲乜?果件吾係千手係圓帽 有人叫宝石花
我自己本身冇加咁多野落缸 第一枝碘我一星期落 1ML
最後果枝我覺得你吾好落 我50L水 先一日落3-5滴 好勁下哩枝野
等爆完啡苔 先如果PO4高先落

論壇元老

kenny819 發表於 2012-10-3 23:29
個流吹向正面D 好 吹個 化氮仲乜?果件吾係千手係圓帽 有人叫宝石花
我自己本身冇加咁多野落缸 第一枝 ...

ching, 個流可能唔係甘清楚,其實個咀係斜出,直去寶石花個對缸位.唔好意思,初學者可能人地講過,但唔太記得,所以講錯左.
至於落野方面即係咪AB水+ 碘就每星期落1ML(約8DROP),支營養液就每個月1-2DROP便可
至於最尾果支盲等完左NO2,之後如PO4高先加?但請問E支野有咩勁?(除左降NO3及PO4),因FS D SELLER講話依支野專降此2樣,每日DROP便可不TEST,(知FS D人有時都會老點)TKS!!!!

論壇元老

魚壇狂人

我冇落AB水 營養液 碘就一星期1ML
果枝係用來降NO3  PO4遲下先la  買3種試劑先 no2 no3  po4
等呢3樣野降左先 la 新水末咁快高  等到爆苔再測下水