海水領域 SeaFishZone

樓主: knec0412
打印 上一主題 下一主題

RT一問 [複製鏈接]

論壇元老

kenny819 發表於 2012-10-3 23:53
我冇落AB水 營養液 碘就一星期1ML
果枝係用來降NO3  PO4遲下先la  買3種試劑先 no2 no3  po4
等呢3樣野降 ...

明白,現手上有NO2及3,但都是API,有否其它介紹但又E用的呢?TKS!
另即等N-CYCLE完後再TEST NO3 & PO4,如高時才用此PO4-
甘AB水呢?如照落有汲有問題呢?,tks@

論壇元老

魚壇狂人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

我真係冇用過ab水吾識答 試劑我用隻小丑魚做封面果隻吾記得咩名=.=
NC 其間 NO3一定要降
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

AB 只係保品, 如果你用RT SALF 又會REGULAR 換水基本上唔下都得
我都係耐唔耐加D~~, 主要都係睇D 野既態~~

論壇元老

320 發表於 2012-10-4 01:23
AB 只係保品, 如果你用RT SALF 又會REGULAR 換水基本上唔下都得
我都係耐唔耐加D~~, 主要都係睇D 野既態~~ ...

Ching, 我係用厠所水養,甘係咪每星期落0K呀?tks

論壇元老

kenny819 發表於 2012-10-4 00:06
我真係冇用過ab水吾識答 試劑我用隻小丑魚做封面果隻吾記得咩名=.=
NC 其間 NO3一定要降

明白,等我明天出魚街𥄫𥄫先,tks

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

NO3試劑買SALIFERT
NO2不用買
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

vsvs 發表於 2012-10-4 11:13
NO3試劑買SALIFERT
NO2不用買

Ching, 甘P04呢?係咪買同1牌子ar,tks

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

knec0412 發表於 2012-10-4 11:16
Ching, 甘P04呢?係咪買同1牌子ar,tks

yes
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

vsvs 發表於 2012-10-4 11:18
yes

Note &tks

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

個缸run好先好落野,ncycle未完既話,你D珊瑚有D危...

論壇元老

benzwang 發表於 2012-10-9 17:23
個缸run好先好落野,ncycle未完既話,你D珊瑚有D危...

Ching, 知道。而家缸內只有見到既生物同珊瑚開缸,已約2星期,每星期換大半水。因缸內有白點,所以冇得落魚。但想問其間我換水會5會影響NC呢?tks

論壇元老

魚壇狂人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

放2條魔落去  爆苔測下N氏兄弟 高就日日換水
直到降低到12.5留下先慢慢加野 想快d就煲豆
以上係個人意見 吾啱咪
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

論壇元老

kenny819 發表於 2012-10-10 17:58
放2條魔落去  爆苔測下N氏兄弟 高就日日換水
直到降低到12.5留下先慢慢加野 想快d就煲豆
以上係個人意見  ...

Ching,因只有12寸缸,冇乜魚位,費時浪費,再加上缸內應有白點菌,故如用5隻蝦能否完成NC呢?tks