海水領域 SeaFishZone

查看: 3639|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

唔知點解同有冇做錯? [複製鏈接]

樓主
我之前返過缸己傷亡慘重,幾經身苦先救到幾條.但係我發覺當我一換水一星期到佢地就會出現仲水流同擦鰓呼吸喼.我兩星期換水一次,換3分1水抽走不主缸水在放返水落缸在放鹽有冇錯?佢地令我好頭痛又唔可以買魚真係唔知點算

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發
咁有冇試過一星期换水一次,每次4份1 睇睇又如何?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

板凳
ice28720 發表於 2012-10-9 08:34
咁有冇試過一星期换水一次,每次4份1 睇睇又如何?

X 2
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
鹽沒溶好的話  對魚有刺激性
應開好鹽水  再放落水會比較好
特別係細魚同珊瑚
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

哦明白咁我而家點算好,係咪只有等佢地自己好返有咩放法。

我想問下咁我而家全缸換,換1卅4,1卅3定唔好換住等佢地好返d先換

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我就每星期換三分一水,鹽就直車落缸。此方法已用了幾年。

咁我d魚究竟發生咩事

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

魚缸係一個生態係統
水流/化氮/生物負荷等等要考慮
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

之前咩事反缸? 會唔會缸水未搞番掂?
沖水流擦鰓呼吸急好可能係白點