海水領域 SeaFishZone

樓主: HTM
打印 上一主題 下一主題

瘦骨仙... [複製鏈接]

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

上海仔 發表於 2012-10-10 13:39
你呢個case你明顯教錯人啦!仲死撑,又話係河馬教你!

都話你唔係想學嘢o架啦...有賜教大可以好似poker.king師兄咁直接講咪得囉

請各位師兄俾俾面, 唔好再係度話來話去啦, 養魚都係開開心心好d
我是買魚狂…也是死魚皇

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

上海仔 發表於 2012-10-10 13:39
你呢個case你明顯教錯人啦!仲死撑,又話係河馬教你!

都話左唔啱聽就算!每個人養魚都有自己一套方法!師兄應該係高手
我唔敢話我養魚好叻,我只係講出我既經驗!師兄覺得唔啱可以唔認同,無必要話我教錯人!
如果樓主條大后係我既,我一定已經放左出來!

要人尊重自己請先尊重他人
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

其實樓主識得用氨基酸浸糧,而且又有多種魚糧選擇。
睇得出養魚有一定的功力與耐性。

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

上海仔 發表於 2012-10-10 13:37
我一路講緊樓主后,你答其他魚?

就同你講樓主條魚!
你又知樓主條太后放出來一定會比其他魚打?或者條魚放出來之後會收口?
唔可以放出來之後搶糧搶到拍拍聲,食到又見又彩?

論壇元老

最佳新人 活躍會員

poker.king 發表於 2012-10-10 13:58
其實樓主識得用氨基酸浸糧,而且又有多種魚糧選擇。
睇得出養魚有一定的功力與耐性。

師兄誇獎喇
自問養海魚年資尚淺, 係網上見到覺得好嘅都會盡量試下, 暫時都仲未可以話有自己一套養魚/救魚嘅方法, 仲有排學
我是買魚狂…也是死魚皇

監督員

清道夫

HTM 發表於 2012-10-10 14:05
師兄誇獎喇
自問養海魚年資尚淺, 係網上見到覺得好嘅都會盡量試下, 暫時都仲未可以話有自 ...

樣樣方法都試下係好事
因為唔會有一套方法一定得或者一定唔得!
正如我話放條魚出來,我試過無問題唔代表你都無問題!

陸判 發表於 2012-10-10 13:59
就同你講樓主條魚!
你又知樓主條太后放出來一定會比其他魚打?或者條魚放出來之後會收口?
唔可以放出來之 ...

你假設?見吾見G4點答?
一個版主話兩日,你話放出嚟會搶口肥返?
如係新手信邊個?
你係版主可以亂答?
呢道公開架,大家有眼睇架!

陸判 發表於 2012-10-10 13:55
都話左唔啱聽就算!每個人養魚都有自己一套方法!師兄應該係高手
我唔敢話我養魚好叻,我只 ...

你吾認同我不如放條魚出嚟,到時知答案!

論壇元老

最佳新人 活躍會員

陸判 發表於 2012-10-10 14:10
樣樣方法都試下係好事
因為唔會有一套方法一定得或者一定唔得!
正如我話放條魚出來,我試過無問 ...

明喎...風險只會由物主承擔
除非你話放出o黎死咗你買過條俾我, 我就即刻放
我是買魚狂…也是死魚皇

監督員

清道夫

上海仔 發表於 2012-10-10 14:13
你假設?見吾見G4點答?
一個版主話兩日,你話放出嚟會搶口肥返?
如係新手信邊個?

又要我講多次!!!!!
唔信咪唔好跟囉!
話你知!西起條魚一樣可以食住瘦!你又假設用G4既方法條灸一定可以肥?

係一定係師兄你覺得果套先一定啱,其他方法就一定錯架!

監督員

清道夫

上海仔 發表於 2012-10-10 14:16
你吾認同我不如放條魚出嚟,到時知答案!

只係在於你敢唔敢試!
你唔敢放條魚出來咪西住來養囉!

監督員

清道夫

HTM 發表於 2012-10-10 14:18
明喎...風險只會由物主承擔
除非你話放出o黎死咗你買過條俾我, 我就即刻放

監督員

清道夫

話時話,唔知有無師兄鐘意西起D魚來養呢?好似養彩雀(淡水打鬥魚)要分開一格格咁養

樓主唔好意思離題

我會G4與樓主方法。
魚食而又瘦理應用方法谷肥佢。
魚未開囗而又有態我會放出黎搏一搏會否跟其他魚一起進食。

搏一搏的意思是無計可施的情況下去做。

監督員

清道夫

poker.king 發表於 2012-10-10 14:29
我會G4與樓主方法。
魚未開囗而又有態我會放出黎搏一搏會否跟其他魚一起進 ...

如果條魚開口有態但細條而缸中又有相對比較惡既魚,師兄又會否放條魚出來呢?

認真討論唔係與師兄過唔去!

會西起新魚等適應主缸水質搶口後。
再計算主缸舊魚有誰會針對性會功擊新魚。
加以留意,誰打誰西起,用各種方法等他們和平相處。
轉景或起石等等,有時真係講唔到大多。
我諗大部份人都會咁做。

買得魚當然想放入主缸啦。
你的問題重點係……?
可否明確一點?

論壇元老

最佳新人 活躍會員

poker.king 發表於 2012-10-10 14:29
我會G4與樓主方法。
魚未開囗而又有態我會放出黎搏一搏會否跟其他魚一起進 ...

請問師兄, 如果買唔到巴力仙, 仲有咩方法有機會谷肥條太后呀
我是買魚狂…也是死魚皇

監督員

清道夫

poker.king 發表於 2012-10-10 14:56
買得魚當然想放入主缸啦。
你的問題重點係……?
可否明確一點?

所以我唔覺得存在"搏一搏"