海水領域 SeaFishZone

樓主: HTM
打印 上一主題 下一主題

瘦骨仙... [複製鏈接]

先答代表討論。
問題簡單令我疑惑?

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

poker.king 發表於 2012-10-10 14:54
會西起新魚等適應主缸水質搶口後。
再計算主缸舊魚有誰會針對性會功擊新魚。
加以留意,誰打誰西起,用各 ...

塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

poker.king 發表於 2012-10-10 15:01
先答代表討論。
問題簡單令我疑惑?

既然買魚係想放入主缸,又點會存在"搏一搏"呢!可能我養魚技術唔夠!
如果見到條魚落缸後真係比打,我會捉起比打及打魚既西起再放,直至和平共存!

我只用氨基酸浸糧再加少食多餐的方法。
因為太后與西非這類魚種都是容易腸胃有事的魚種。
新魚處理適宜進食過量。
所以我認為你的方法是最好氨基酸浸糧

監督員

清道夫

poker.king 發表於 2012-10-10 15:10
新魚處理適宜進 ...

又係小弟既經驗!唔好見怪!
氨基酸浸糧就算係開口魚都唔一定會食!

無錯試下又何妨唔得咪用另一方法!
再唔得咪餵生口都重可以,唔一定要粒糧!

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

poker.king 發表於 2012-10-10 15:10
新魚處理適宜進 ...

咁即係話可以做嘅都做咗, 如果買唔到巴力仙就要睇太后自己喇 Thanks Ching!
我是買魚狂…也是死魚皇

搏一搏已說自己用左其他方法都不能令新魚進食。
在無計可施之下先做,當時試過可行而非次次成功先叫搏一搏。
但一定不會在新魚回來的時候做搏一搏的行為。

論壇元老

最佳新人 活躍會員

陸判 發表於 2012-10-10 15:16
又係小弟既經驗!唔好見怪!
氨基酸浸糧就算係開口魚都唔一定會食!

試過餵蝦肉/蝦膠佢都唔食...不過又食冰毛蝦同冰豐年蝦喎
我是買魚狂…也是死魚皇

監督員

清道夫

poker.king 發表於 2012-10-10 15:20
搏一搏已說自己用左其他方法都不能令新魚進食。
在無計可施之下先做,當時試過可行而非次次成功先叫搏一搏 ...

所以前提係要條魚開口有態同最重要係唔係想西起條魚來養

監督員

清道夫

HTM 發表於 2012-10-10 15:22
試過餵蝦肉/蝦膠佢都唔食...不過又食冰毛蝦同冰豐年蝦喎

毛蝦/南極蝦都好架!蛋白質豐富,可以幫魚增肥
不過就好壞水!(唔好又話我教錯呀!我都係餵蝦肉比魚食架!)

論壇元老

最佳新人 活躍會員

陸判 發表於 2012-10-10 15:23
所以前提係要條魚開口有態同最重要係唔係想西起條魚來養

不過如果條魚係積犯就冇辦法...有師兄西起養惡紫月成9個月...我個fd就西住條5"多阿拉伯由上年新年到依家, 佢條劍長到好似神像咁
我是買魚狂…也是死魚皇

監督員

清道夫

HTM 發表於 2012-10-10 15:32
不過如果條魚係積犯就冇辦法...有師兄西起養惡紫月成9個月...我個fd就西住條5"多阿拉伯由上年新年到依家, ...

都話有人會鐘意西起D魚來養架啦!

論壇元老

最佳新人 活躍會員

陸判 發表於 2012-10-10 15:33
都話有人會鐘意西起D魚來養架啦!

缸缸有本難念的經...我都仲西住好多魚等出閘, 不過有d真係放不得!!
我是買魚狂…也是死魚皇

大前提係樓主條魚咁瘦搏一搏九成不可行。
獨立處理應是最好方法,
當然樓主理應沒有檢疫缸,如有就不應用隔魚箱。
寧靜而少打擾的環境理應是最好的方法。
樓主要做都做左喇,各安天命。

監督員

清道夫

HTM 發表於 2012-10-10 15:38
缸缸有本難念的經...我都仲西住好多魚等出閘, 不過有d真係放不得!!

針對性處理與對症下藥只是一線之差。

監督員

清道夫

poker.king 發表於 2012-10-10 15:45
針對性處理與對症下藥只是一線之差。

各施各法嘖!

論壇元老

最佳新人 活躍會員

poker.king 發表於 2012-10-10 15:40
大前提係樓主條魚咁瘦搏一搏九成不可行。
獨立處理應是最好方法,
當然樓主理應沒有檢疫缸,如有就不應用 ...

我有Q缸o架...不過醫緊爛手畢畢 仲有Q缸成30度水, 怕唔o岩太后住

我是買魚狂…也是死魚皇

監督員

清道夫

HTM 發表於 2012-10-10 15:56
我有Q缸o架...不過醫緊爛手畢畢 仲有Q缸成30度水, 怕唔o岩太后住

醫緊爛手畢畢

考慮過咁多環境因素,Q缸怕過熱,
而選出現有決定,我都没有這份心机。
條魚頂唔到都冇辨法啦。