海水領域 SeaFishZone

樓主: HTM
打印 上一主題 下一主題

瘦骨仙... [複製鏈接]

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

poker.king 發表於 2012-10-10 16:03
考慮過咁多環境因素,Q缸怕過熱,
而選出現有決定,我都没有這份心机。
條魚頂唔到都冇辨法啦。

所以有時大家魚友比既意見唔一定錯晒或啱晒
最緊要自己合用
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

嘩,無上一曰,咁激呀!
就本人而言,我條太后放出黎兩日,完全唔夠其他魚搶糧,
搞到個肚都凹埋!
第三日即時西番起,進行地獄式訓練,
等拒識得搶糧先放!
我淨係知道,放出黎一定要識搶糧, 如果唔係,.....
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

ybkwok 發表於 2012-10-10 22:38
嘩,無上一曰,咁激呀!
就本人而言,我條太后放出黎兩日,完全唔夠其他魚搶糧,
搞到個肚都凹埋!

都好過我哩條,食極個肚都係凹又收背,應該都係佢內部出現問題。
最衰又買唔到巴力仙,想試下救都冇機會
我是買魚狂…也是死魚皇

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

啊,咁多人既.我又黎...但我唔識.
我只知道食住瘦....如係我個缸度發生...多數都會返大海..
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

食肥D先放返出來 !

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

HTM 發表於 2012-10-10 23:14
都好過我哩條,食極個肚都係凹又收背,應該都係佢內部出現問題。
最衰又買唔到巴力仙,想試下救都冇機會 ...

我試過氨基酸浸糧,
但係結果都係一樣!我問過相熟既藥房,佢話而家已經無賣巴力仙,
因為而家全部人都用抗生素!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

陸判 發表於 2012-10-10 14:10
樣樣方法都試下係好事
因為唔會有一套方法一定得或者一定唔得!
正如我話放條魚出來,我試過無問 ...

高手!又學嘢

陸判 發表於 2012-10-10 14:19
又要我講多次!!!!!
唔信咪唔好跟囉!
話你知!西起條魚一樣可以食住瘦!你又假設用G4既方法條灸一定可以肥 ...

G4係用針對性嘅做法,吾係假設,條魚屎都冇法!
但係我估吾到你咁都了解吾到,
你話你養魚吾叻,我知好耐啦

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

上海仔 發表於 2012-10-11 10:43
高手!又學嘢

我又點會係高手呢!無教錯人就已經算好彩啦!我要跟師兄學野就真!
師兄有時間上來出多D POST,教下小弟養魚好等小弟唔會教錯人

監督員

清道夫

ybkwok 發表於 2012-10-11 00:23
我試過氨基酸浸糧,
但係結果都係一樣!我問過相熟既藥房,佢話而家已經無賣巴力仙,
因為而家全部人都 ...

所以唔係每一個方法都啱自己個缸或者每一條魚既!

監督員

清道夫

我係wingk960 發表於 2012-10-10 23:23
啊,咁多人既.我又黎...但我唔識.
我只知道食住瘦....如係我個缸度發生...多數都會返大海..

舊魚唔死又點會有借口買新魚!

監督員

清道夫

上海仔 發表於 2012-10-11 10:50
G4係用針對性嘅做法,吾係假設,條魚屎都冇法!
但係我估吾到你咁都了解吾到,
你話你養魚吾叻,我 ...

你都係想講我養魚唔差嘖!無問題喎!
我係養魚差架!但我唔會睇到其他師兄出POST就話人地果套錯,教錯人

陸判 發表於 2012-10-11 10:50
我又點會係高手呢!無教錯人就已經算好彩啦!我要跟師兄學野就真!
師兄有時間上來出多D POST,教下 ...

你係呢個帖到教識我
養魚博一博,陸判冇貧樸

監督員

清道夫

上海仔 發表於 2012-10-11 11:06
你係呢個帖到教識我
養魚博一博,陸判冇貧樸

師兄,你買條魚返來開口好態但怕比其他舊魚打而西起來養唔放出來?
如果唔係,放出來又何來博一博?
無錯大家都話樓主條魚瘦應該養肥先放,但係咪西起來養一排條魚一定會肥放出來就一定唔夠舊魚搶?
比多個唔同既意見樓主又錯係邊呢?

陸判 發表於 2012-10-11 11:15
師兄,你買條魚返來開口好態但怕比其他舊魚打而西起來養唔放出來?
如果唔係,放出來又何來博一博?
無錯大 ...

你做版主點解會問第一條問題?
(想我教你養魚可pm我)
太后養肥先放都吾夠搶係冇辨法,適者生存!(當然有好多因素可再處理)
有經驗嘅都睇得出會先針對條魚偏瘦嘅嚴重問題,(我相信有版主睇到)
而你一回覆就叫樓主放條魚出嚟,吾處理偏瘦問題,係咪博一博?

監督員

清道夫

上海仔 發表於 2012-10-11 11:45
你做版主點解會問第一條問題?
(想我教你養魚可pm我)
太后養肥先放都吾夠搶係冇辨法,適者生存!(當然 ...

魚瘦西起養就一定會肥,學到野

陸判 發表於 2012-10-11 11:51
魚瘦西起養就一定會肥,學到野

你仲覺得自己啱?
所以你養魚咪冇進步囉

監督員

清道夫

上海仔 發表於 2012-10-11 11:59
你仲覺得自己啱?
所以你養魚咪冇進步囉

多謝指教
師兄果套係最好既

陸判 發表於 2012-10-11 12:05
多謝指教
師兄果套係最好既

吾識可以PM我我吾會亂教

監督員

清道夫

上海仔 發表於 2012-10-11 12:15
吾識可以PM我我吾會亂教

{6_161:}多謝師兄
你啱晒
高手師兄你多D上來答下魚友POST啦!唔係小弟唔知錯
唔好收收埋埋無人知咁自私,大家分享下