請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 7501|回復: 18

咸水缸新手入門   [複製鏈接]

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

1.飼養方向:

係大家購買魚缸同設備開缸前,首先要諗下想玩邊種先,純養魚、珊瑚軟體、硬骨珊瑚、混養、
小型缸、大型缸。
純養魚好多人會話比養珊瑚缸容易,嘩養珊瑚好貴架又難搞,答案係唔一定,有D珊瑚比魚還容易養,有D魚難度也非常的高,所以養魚未必易,養珊瑚也未必難。
一般黎講混養難度係最高,軟體硬骨、軟體魚、軟體硬骨魚,點算呀。
先要係瞭解邊種生物可以共同飼養在一個魚缸中,最難就係要張多種生物放埋一齊。
新手最好購買前先問清楚,問下其他魚友,吸取經驗分式。

魚缸係小型生態系統,可負荷的生物量有限,在你開缸既時候記得步調要放慢,建立魚缸內微生物系統,必須要等一段時間才可開始加生物,海水魚缸完全穩定要三至六個月。

2.設備:

魚缸:邊種適合我玩呢,真滴溜缸、假滴溜缸,淨缸加掛瀘或瀘桶

燈具:鹵素燈、T8燈管、T5、T5HO、VHO、LED。

蛋白分離器:化氮魚缸既心臟,去除缸中有機質。

沙:活沙可以建立一個良好的微生物飼養區。

鈣反應器: 保持海水中的鈣含量。

3.其他設備

暖管、水冷機、風扇、溫度計、磁刷。

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

仲有最緊要一樣野呀 ~~~

就係 ---> $$$

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

1398killer 發表於 2012-10-9 21:55
仲有最緊要一樣野呀 ~~~

你唔早講
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

吾錯吾錯!下篇講下ncycle丫thx!

管理員

我係新手

benzwang 發表於 2012-10-9 22:06
吾錯吾錯!下篇講下ncycle丫thx!

你寫下

最佳新人 活躍會員 論壇元老

[img][/img]

論壇元老

論壇元老

魚壇狂人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-10-9 22:08
你寫下

有請benz仔 發表NC 理論(不小於1000字)
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

管理員

我係新手

kenny819 發表於 2012-10-9 22:21
有請benz仔 發表NC 理論(不小於1000字)

論壇元老

越養越大缸

最佳新人 活躍會員

主缸 44''x17'x24''(見水20'')
沙缸33''x13''x20''

最佳新人

最佳新人

論壇元老

痴痴呆呆

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 論壇元老

比個

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

辛苦晒河管 新手之福
我是買魚狂…也是死魚皇

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

辛苦晒
歡迎各新手在此發問,好多師兄好樂意解答,話唔定有野送
(河管第一個送先)
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

管理員

我係新手

送野小問題姐

論壇元老

望住個缸邊度都唔去

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

頭個2、3個月,睇少的都死

所以心機同時間都非常緊要

論壇元老

青蟹,紅魚,金牛角放晒..........最后垃圾桶最多
中毒小魚:係佢哋叫我帶佢哋返屋企唔關我事㗎!:克雪印X2,畢加索X1,火焰鷹x1,火焰仙X1,石麒麟X1,橙尾古BX3,巴士X1,火箭吊X2,
藍魔X1,醫生魚X1,狐狸X1,醫生蝦X4,馬騮蝦X2,薄荷蝦X1,藍寄蟹X3,黃龍X1,四驅車X1,白咀鷹鸚X1,藍圈X1,白尾X1,七彩靑蛙X2,金錢麒麟X1,.三點白X1,睡衣X1,管蟲x2,火柴x1,綠花X1,寶石花X1,圓帽X1,?角X8,鈕扣X1,貓耳X1,九尾狐X1,草皮X1,波波姑X2(堆),火柴X1,提子X1,茉莉X1,海棉X1,菠蘿釘X1,紅柏X1,橙柏X1,蚌X2,海星X4,沙星X1,羽毛星X1,海膽X1,鮑魚X2.葵蟹X2,不知名小蟹X3.(跟珊瑚回來的)(缸X2)落魚街唔買魚我會死架