海水領域 SeaFishZone

查看: 3350|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

Hyposalinity / 1.010 Q魚一問 [複製鏈接]

樓主
係Youtube見人用1.010 去Q魚+殺寄生蟲。想問下,係一開始對完溫後就將新魚放落1.010水入面。。。 還是係。。。 放落1.020水入面再每日減少少咁分幾日降到佢落1.010呢? thks

沙發
放落1.020水入面再每日減少少咁分幾日降到佢落1.010

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

板凳
之後條魚會好傷
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

地板
肥仔Tim 發表於 2018-7-26 14:39
放落1.020水入面再每日減少少咁分幾日降到佢落1.010

thks

ybkwok 發表於 2018-7-26 15:08
之後條魚會好傷

求教:點Q會無咁傷?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

ekips 發表於 2018-7-26 15:37
求教:點Q會無咁傷?

條魚有咩事?1.010用黎醫UFO,新魚先觀察,後決定點醫!
PS:新魚未必有病
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2018-7-26 16:35
條魚有咩事?1.010用黎醫UFO,新魚先觀察,後決定點醫!
PS:新魚未必有病

其實係之前無Q魚+魚有病唔識醫。最後total lost
現在從新開始,養緊水,準備買魚。所以想了解多d Q魚的知識

ekips 發表於 2018-7-26 17:07
其實係之前無Q魚+魚有病唔識醫。最後total lost
現在從新開始,養緊水,準備買魚。所以想了解多d Q魚的知 ...

咁你係唔係FOT呀?

肥仔Tim 發表於 2018-7-27 12:00
咁你係唔係FOT呀?

係呀,但係呢個動作會係Q桶度做

ekips 發表於 2018-7-27 15:00
係呀,但係呢個動作會係Q桶度做

咁你知唔知係什麼寄生蟲?

如果係UFO咪缸同魚過淡!
如果係寄生蟲咪用USA殺菌水囉 (比例 0.8ml per 10L水)連落5日

肥仔Tim 發表於 2018-8-1 11:22
咁你知唔知係什麼寄生蟲?

如果係UFO咪缸同魚過淡!

寄生蟲用USA殺菌水 < 作用同Seachem隻Cupramine係咪一樣?

ekips 發表於 2018-8-1 11:45
寄生蟲用USA殺菌水 < 作用同Seachem隻Cupramine係咪一樣?

USA 殺菌水係一支幾十年前到而家都有人用既又平又有效既殺菌水,配方我唔知不過裡含銅藥,殺白點、寄生蟲非常有效,不過要小心用,因為藥力勁,所以好多師兄都會叫用正常份量既8成!
其2太新既魚同敏感既魚要觀察,見勢色唔對,即刻用個桶用一平缸水—半新水慢慢減到全部新水係裡面養住先(桶要日日換水),

你所謂既寄生蟲係有乜蹟像,擦身? 擦腮?
你個缸幾大,幾多L水
環有幾多?
換水有冇除氯?
消化菌唔夠即缸未定等等,
都會D魚都會周身唔妥喎!

肥仔Tim 發表於 2018-8-2 10:07
USA 殺菌水係一支幾十年前到而家都有人用既又平又有效既殺菌水,配方我唔知不過裡含銅藥,殺白點、寄生蟲 ...

咁我都去買支USA 殺菌水旁

Screen Shot 2018-08-02 at 4.02.13 PM.png (247.61 KB, 下載次數: 22)

Screen Shot 2018-08-02 at 4.02.13 PM.png