海水領域 SeaFishZone

查看: 5670|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

新手開缸求全面建議   [複製鏈接]

樓主
各位好
小弟之前有養淡水魚/水草/水晶蝦經驗
一直想轉玩咸水魚但因地方問題未能如願
今年年尾終於有地方可以開個36至48吋缸
想大家分享一下如果要養FOT缸應該要買d乜同步驟係點
之前淡水經驗係set好晒缸同硬件,水冷,沙缸/濾筒(生物環),燈同落泥再養水
隔時間換水再驗水質(如NO3狀況),大約一個月左右就可以落試水蝦等等...

1)魚缸:應該買套缸
2)燈:如只玩魚是否不用買太貴?如果將來加少少珊瑚可以換燈?
3)水冷:同淡水雷同?如海利?

4)過濾:要生物環?豆豆機係乜黎?完全唔識
5)造浪:無概念,之前玩水晶蝦時出水位set在水面已有少少流水效果,是否大同小異?
6)鹽水:點整鹽水?平時換水又點check,鹽度計?
7)其他硬件:如氣泵、暖管等
8)落魚:之前養水晶蝦只用對水一兩小時就可以落,但爬文話要先隔離?究竟程序係點?
9)其他

多謝各位解答

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發

盡量簡單答你……

1)魚缸:應該買套缸
最好買48吋滴漏缸,FOT見水位要有24~28吋高
2)燈:如只玩魚是否不用買太貴?如果將來加少少珊瑚可以換燈?FOT 燈不用太貴,用2藍1白比例的LED燈會靚少少;RT完全係另一回事
3)水冷:同淡水雷同?如海利?
一般 FOT係唔需要用水冷,除非你想養某些貴價魚,例如眼鏡仙、日本黑蝶
4)過濾:要生物環?豆豆機係乜黎?完全唔識
生物環越多越好,48吋缸的沙缸可以到30~50L 生物環;豆豆機 RT用,不用考慮
5)造浪:無概念,之前玩水晶蝦時出水位set在水面已有少少流水效果,是否大同小異?
如果上水泵夠力,出水喉做得好的話,FOT造浪可有可無
6)鹽水:點整鹽水?平時換水又點check,鹽度計?
最懶的做法係將鹽放入沙缸加水,最需要係1條長膠喉;用鹽度計 check 鹽分
7)其他硬件:如氣泵、暖管等
如果滴漏缸氣泵可有可無,但有氣泵魚感覺上會生猛D;香港的天氣,暖管360日都唔需要開,1L水 1W,48吋滴漏缸計有500~600L水=買2支300W暖管 (有大買大)
8)落魚:之前養水晶蝦只用對水一兩小時就可以落,但爬文話要先隔離?究竟程序係點?
隔開養7~14日,養魚死魚呢D野慢慢你就會識
9)其他
FOT/RT 最緊要係1個強勁的化氮器和budget,要有心理準備開缸器材物品魚 $18000~30000不等

暫時停賽

板凳
師兄已詳細回答,我個人經驗是新手要小心在主缸上是否會用沙底,如果不用底喉架,沙底容易藏菌,清缸是較易打理,另外我個人有用水冷,本人是48寸缸,調較27.5度,夏天都會經常啟動,始終太熱魚魚狀態都會受到影響,師兄用開水冷應該明白,不用再多說了,如果你有Q缸是最好,沒有就預左在主缸落藥,白點病我相信所有玩魚的魚友都處理過,銅藥是十分有效的藥物,但近來魚網有訊息已禁售賣銅藥,用什麼代替品請其他師兄指教。通常新手最難是控制加魚速度,因為實在有太多種類的魚想玩,祝你成功開缸!

地板
先多謝兩位師兄
最想知咩係化氮
養淡水完全無呢樣野

蛋白質分離器
淡水張力唔夠,用咗冇效果

清缸即係用底砂??
去魚街見到隻 redsea缸應該唔錯
想問仲要買 d 咩

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

firehei 發表於 2018-8-27 19:03
清缸即係用底砂??
去魚街見到隻 redsea缸應該唔錯
想問仲要買 d 咩

清缸=冇沙底,會乾淨好多,餵新魚都易少少

基本上冇乜其他器材係必須
暫時停賽

我養淡水都有多年經驗,剛玩fot快一年,36寸滴漏缸,主缸沒沙底,自開缸一個月後沒有死傷,只中過一次白點,可以分享的是,上水泵和化氮買大一點,有助水流和水質,生物環要足夠,燈就普通可以了,其他的多點看各位師兄早前的分享就足夠經驗開缸。希望沒有說錯吧!

小漁民 發表於 2018-8-29 23:00
我養淡水都有多年經驗,剛玩fot快一年,36寸滴漏缸,主缸沒沙底,自開缸一個月後沒有死傷,只中過一次白點, ...

感謝分享
現在疑問係未清楚咩係化氮
點裝同點用都未知
底沙我見好多人都有用
加d硬石造景?呢d係咩石?

生物環主要係用邊款??

生物環有3個牌子比你選擇
PH、SERA、MA
價錢由貴至平
很多師兄用sera,大慨10升水對1升環
化氮器則是蛋白分離器,上網搜尋一下吧!主流牌子有BM、Cover、Deltec,金魚街有得賣,亦可以上FB搜尋惜海工作坊,很多海水用品也一應俱全,而且免費送到你的樓下。fot主缸多數用黃骨、紅骨、藍骨,用生物石也可以但如果落銅藥醫白點病就要抽離主缸,致於放沙底,最好玩定了才放,未攪好過濾和造流前(要沒有死水位),對新手沒有好處的,一年經驗的我只有這麼多可以分享給你,有問題再問各位師兄吧!

鹽度計唔係好識用
中間刻度明明係1.016-1.019
但海水係要去到1.022

firehei 發表於 2018-8-30 21:01
鹽度計唔係好識用

你懂得用消息功能嗎?

小漁民 發表於 2018-8-30 22:39
你懂得用消息功能嗎?

yes thx

小漁民 發表於 2018-8-29 23:00
我養淡水都有多年經驗,剛玩fot快一年,36寸滴漏缸,主缸沒沙底,自開缸一個月後沒有死傷,只中過一次白點, ...

Q魚最好放係第二個缸到,唔好放入主缸(好易帶病入主缸到)

firehei 發表於 2018-8-30 21:01
鹽度計唔係好識用

用光學鹽計係最準,只係養魚1.020就得,其它鹽計差6成準

firehei 發表於 2018-8-30 01:19
生物環主要係用邊款??

我自己用緊ph珠