請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 2491|回復: 6

養水問題 請教 [複製鏈接]

主缸連沙缸大概400L水  養水大概一星期到 缸中有2條黃尾藍魔

NH3 NO2 都係0
請問係咪唔夠魚糞去運作 (基本上只有一條魚屙)1日2餐
因為爬過好多文 見24” 都放4/5條

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

可以用魚糧養菌,魚糧放沙缸
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

再買日本菌水(好似叫PSB)(超臭),
買1000ml,之後每日倒100ml入缸,
記住唔好開化氮,直至NO2提升,
燈可以盡量長開
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

我都係養水大約8日,NO2都係未爆
已經有三條死魚在內A_A

ybkwok 發表於 2018-9-13 22:52

我驚整臭個客廳 落魚糧算啦
但好似硝化菌要氧氣?

firehei 發表於 2018-9-14 00:09
我都係養水大約8日,NO2都係未爆
已經有三條死魚在內A_A

咁我就冇死魚 但你係咪冇氧?
咩魚同埋
但個Q缸我就1星期就行完N CYCLE (用之前D環) 有藍紋B同藍吊B 可能水小關係 同成日食同屙

ybkwok 發表於 2018-9-13 22:52

吸一下馬上升仙