海水領域 SeaFishZone

查看: 4218|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

爆苔問題請教 [複製鏈接]

樓主
D苔爆得好勁 開缸已經接近1個月 但NO2 NO3 未升過 (一日餵2/3餐)
我D環之前洗過用淡水 會唔會D菌未死曬所以咁?

沙發
kwan88a 發表於 2018-9-22 17:40
咁你要養多二個月先好換水,而家咩都唔好做住,記得加菌水

明白。但我驚加菌水 NO2 一路都唔會升...

板凳
thomaschan2014 發表於 2018-9-22 22:05
你怕no2唔升?no2一升,你全缸魚可能會死剩藍魔

因為我寧願正正常常等到NO2升 唔洗成日CHECK住 升完回落返先敢落貴魚
所以我個Q缸長期放左係到

地板
georgewu2015 發表於 2018-9-22 23:32
佢可能係想正路行n-cycle既過程,姐係 nh3高轉no2再高......如果唔係佢唔放心,究竟係咪真係開左缸!心理分 ...

係啊 起碼個心安落D 知道個N CYCLE有郁過 我冇落過硝化菌既野因為
連沙缸350升到

georgewu2015 發表於 2018-9-23 08:46
好我諗有幾點可以分享下個人見解,都應該中Points )
1.究竟唔落硝化細菌可唔可以開到缸?答案可能得, ...

多謝師兄咁詳盡既解答
其實我每次check 3樣都一齊check NH3 NO2 NO3
只係懷疑d菌係咪未死曬 因為都算多屎 雖然只係魚毛仔
唯一冇洗既濾材就係一塊黑色綿
我本來諗住NO2 有小小上升就落菌水 但無奈地等左成個月都未用過
奇怪係 Q缸用舊環就有行過N cycle
我而家唯一覺得既係 唔夠多屎比硝化菌做野 但d啡苔多到嚇死人

更新一下
化氮打到好多野 係咪其實我N CYCLE有行過 只不過水多NO2/3變化唔會好大 ?

kwan88a 發表於 2018-9-26 05:53
行二個月期間唔好開化氮,等測no2係0先好開化氮

但化氮不斷打到24味bo

georgewu2015 發表於 2018-9-26 08:40
呢個問題關係應該唔大!因為大部份Tester都係抽約幾ml既水做測試(即是就算水量大,唔同魚缸水量都係以幾 ...

明白 我幾乎一日check 2次缸底既水都試過