海水領域 SeaFishZone

查看: 4603|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

24 寸FOT 轉 RT [複製鏈接]

樓主
有個 24 寸背滴缸, 之前係FOT, 而家想轉玩FOT, 想問下幾個問題

現有器材 NJ1200 上水泵, NAC QQ, LED 燈, 生物環, 造流, 有無咩器材要加?

係咪要加返個沙底? 應該用邊隻沙? D 沙會唔會係個滴漏位抽走晒?
加左生物石之後係咪完全唔洗再用生物環?
咁第一同第二倉會放D咩?
係咪要用活性炭? 放係邊?

開缸係咪就咁放生物石係度大約一個月?
咁之後加珊瑚既程序係點呢?

係咪一定要用水冷? 大約50L 水用邊隻水冷?

沙發
有無人解答下

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳

係咪要加返個沙底? 應該用邊隻沙? D 沙會唔會係個滴漏位抽走晒?清缸底易打理
加左生物石之後係咪完全唔洗再用生物環?用生物石就得
咁第一同第二倉會放D咩?放化氮同豆樽
係咪要用活性炭? 放係邊?放2倉

開缸係咪就咁放生物石係度大約一個月?
咁之後加珊瑚既程序係點呢?爆完啡苔就可以加珊瑚

係咪一定要用水冷? 大約50L 水用邊隻水冷?有水冷好D,水冷TR5

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

地板
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-10-21 13:24
係咪要加返個沙底? 應該用邊隻沙? D 沙會唔會係個滴漏位抽走晒?清缸底易打理
加左生物石之後係咪完全唔洗 ...

Thanks very much

唔用沙底會唔會有咩限制有D野養唔到?
我個背滴倉得4寸位, 有咩豆樽介紹?
活性炭要用幾多? 一個月換一次?
一開始應該加邊D 珊瑚? 又平又粗生既有咩介紹?

好多問題, 真係唔該晒師兄既解答~~~

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

唔用沙底會唔會有咩限制有D野養唔到? 海參,沙星
我個背滴倉得4寸位, 有咩豆樽介紹? 各款豆樽大同小異,唔夠位可用外置沙樽用泵推
活性炭要用幾多? 一個月換一次? 通常每月一次,有廠方建議珊瑚缸間中抽起唔用
一開始應該加邊D 珊瑚? 又平又粗生既有咩介紹? 平就因人而言,粗生有菇、皮革、豬肉、草皮等
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

cykkevin 發表於 2012-10-21 14:14
Thanks very much

唔用沙底會唔會有咩限制有D野養唔到?

有機會養不到龍科魚,比我我一定用沙底(中沙-1寸至2寸)沙其實不太煩,只要不經常搞它就Okay,沙底可以提供到很多微生物比細咀魚食(:麒麟,定針等);; 而豆樽方面珊瑚寶個果應該okay;一開始可以加菇/扭𤘘

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-10-21 13:24
加左生物石之後係咪完全唔洗 ...
我想開個24"LPS 真滴漏缸

係咪
第一個倉放 化氮同NP豆樽
第二個倉放 ROWN/ PO4X4豆

我想問 第二個倉 洗唔洗再加D生物石?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

derek23 發表於 2012-10-22 16:42
我想開個24"LPS 真滴漏缸

係咪

第二個倉唔洗再加生物石
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-10-22 21:05
第二個倉唔洗再加生物石

咁第2倉應唔應該造細D, 第1個倉大D

因為2倉 正係放 ROWN or PO4X4豆,  恆溫管, 水冷出水口, 上水管

thz u 河馬兄

管理員

我係新手

第2倉應該造細D