海水領域 SeaFishZone

查看: 5297|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

生物石及珊瑚一問 [複製鏈接]

樓主
小弟有一48”瑚仙缸 玩左年半左右
請問生物石在半年前生滿紫苔 到依家變左紅色同埋灰灰暗暗咁
仲有珊瑚甩色情況都幾嚴重 狀態都係一般 冇之前咁醒晨
問題應該發生在哪?
NO3 >2
PO4 0.01
SG 1.027
最初是1.028的 經魚友訓示降到1.024 發現藍圈有水印及其他魚有燒其 嘗試升到1.027 情況就有好轉
溫度 25℃
CA 450
KH 8
有滾豆豆
DIY LED
煩請指教 THX

論壇元老

沙發
甩色..好大機會燈光問題..

板凳
紐扣迷 發表於 2012-10-21 21:05
甩色..好大機會燈光問題..

會唔會係太光呀?
3W 10紫 2紅 2綠 8粉紅 10天藍 28藍
10W 4 X 12000K 4X藍
20W 3 X 15000K
月光燈 4 X 3W
20W開6小時 10W開10小時 其他補光用
水深23"

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
20W改開4小時 10W改開6小時  其他補光開8小時
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

燈光問題可以即時解決
但係到生物石問題一直令我非常煩惱

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

如果係紅苔,真係每個養珊瑚缸嘅大問題

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

dickytam 發表於 2012-10-21 23:19
如果係紅苔,真係每個養珊瑚缸嘅大問題

紅苔:

Keep 住定期換水。
用 Rowa.
做好水流。

相信可消除紅苔的發生。

唔係紅苔 擦極都唔甩
不過石面就滑"山山"咁

比張相大家睇下

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

用塊生物綿擦得唔得?
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

用生物棉擦唔甩 牙刷都唔得
尋晚試過用硬毛刷(廁所洗地o個d)要好大竹先擦得甩
舊石有陣腥味 擦完就冇咁大味
主缸同砂缸都聞唔到有味

還有大流位更為嚴重

駱駝蝦2,馬騮蝦,醫生蝦4,紫海兔2,金錢麒麟,食苔巴士2,六線狐